+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nyulakat futtattak a Csillagvárnál
2018. április 2. hétfő 17:30 - Balatonszentgyörgy
Nyulakat futtattak a Csillagvárnál
Nyuszifuttatást rendeztek ma Balatonszentgyörgyön. Hagyományosan Húsvéthétfőn nyit meg a Csillagvár Múzeum. Az üzemeltetők az egész szezonra különleges programokkal készülnek, lesz kutyás nap, Szent Iván éji tűzugrás és egy új kiállítás is nyílik, melyen a hagyományos vadászati módokat mutatják majd be.

Több nevező keresztelte Villámnak a nyulát a későbbi győzelem reményében. A rajt előtt nagy volt a készülődés és az izgalom. Saját, illetve a szervezőktől bérelhető nyulakkal lehetett nevezni a versenyre.

„Puffancsnak neveztem el és nem tudom, hogy fog futni, mert nem akar menni” - mondta Tinusz Máté Márk.

Összesen 21 nyulat indítottak el a rajtnál. A szabály szerint lökni és húzni nem szabadott a füleseket, csak terelni. Némely nyúl megmakacsolta magát, mások pedig  rossz irányba szaladgáltak. 

Tarka nevű, bérelt nyulával szelte át elsőként a célvonalat Péter Dániel. A balatonszentgyörgyi fiú már harmadik alkalommal vett részt a nyúlfuttatáson. 

„Azért jelentkeztem, hogy legyen élményem, nem azért, hogy nyerjek, de jó, hogy nyertem” - summázott a győztes. 

Solymászbemutatót is rendeztek. A madarak sokszor centikre szálltak el a nőzők fölött. A harris héja mellett, sólymot és egy igazi különlegességet, egy maláj erdei baglyot is bemutatott az ismert solymász, Lóki György. A közönség nagyon elégedett volt a látottakkal. Így volt ezzel Török Csaba is: "Most vagyunk itt először. Székesfehérvárról jöttünk. Tetszik, főleg a gyerek miatt, a műsorok miatt. Jó az idő, el vagyunk foglalva, klassz.” 

Ezzel a rendezvénnyel nyitotta meg kapuit a Csillagvár Múzeum. A Festeticsek egykori vadászházában ma középkori életpanoptikum látható, amiket a kapitány és őrszobákban rendeztek be. A Csillagvárban évente átlagosan 8-10 ezer látogatót fogadnak. A szervezők több hagyományos és új programmal készülnek az idei szezonra: „Pünkösdi király, a Szent Iván éji tűzugrás, akár a várjátékok, a kutyás nap, tehát végig szeretnénk, amennyire lehet a nyarat kitölteni. És ami kicsit talán újdonság, hogy kettő tábort is szervezünk, egy napközis tábort és egy itt alvós, kis jurta tábort” - mondta el Országh Béla várkapitány.

Májusban egy új, a hagyományos vadászati módokat bemutató kiállítás is nyílik, melyben a Vadászati Kulturális Egyesülettel működnek közre a Csillagvár üzemeltetői.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
Az állattartók számára is a higiénia fontosságát hangsúlyozzák az állatorvosok.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó