+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nyulakat futtattak a Csillagvárnál
2018. április 2. hétfő 17:30 - Balatonszentgyörgy
Nyulakat futtattak a Csillagvárnál
Nyuszifuttatást rendeztek ma Balatonszentgyörgyön. Hagyományosan Húsvéthétfőn nyit meg a Csillagvár Múzeum. Az üzemeltetők az egész szezonra különleges programokkal készülnek, lesz kutyás nap, Szent Iván éji tűzugrás és egy új kiállítás is nyílik, melyen a hagyományos vadászati módokat mutatják majd be.

Több nevező keresztelte Villámnak a nyulát a későbbi győzelem reményében. A rajt előtt nagy volt a készülődés és az izgalom. Saját, illetve a szervezőktől bérelhető nyulakkal lehetett nevezni a versenyre.

„Puffancsnak neveztem el és nem tudom, hogy fog futni, mert nem akar menni” - mondta Tinusz Máté Márk.

Összesen 21 nyulat indítottak el a rajtnál. A szabály szerint lökni és húzni nem szabadott a füleseket, csak terelni. Némely nyúl megmakacsolta magát, mások pedig  rossz irányba szaladgáltak. 

Tarka nevű, bérelt nyulával szelte át elsőként a célvonalat Péter Dániel. A balatonszentgyörgyi fiú már harmadik alkalommal vett részt a nyúlfuttatáson. 

„Azért jelentkeztem, hogy legyen élményem, nem azért, hogy nyerjek, de jó, hogy nyertem” - summázott a győztes. 

Solymászbemutatót is rendeztek. A madarak sokszor centikre szálltak el a nőzők fölött. A harris héja mellett, sólymot és egy igazi különlegességet, egy maláj erdei baglyot is bemutatott az ismert solymász, Lóki György. A közönség nagyon elégedett volt a látottakkal. Így volt ezzel Török Csaba is: "Most vagyunk itt először. Székesfehérvárról jöttünk. Tetszik, főleg a gyerek miatt, a műsorok miatt. Jó az idő, el vagyunk foglalva, klassz.” 

Ezzel a rendezvénnyel nyitotta meg kapuit a Csillagvár Múzeum. A Festeticsek egykori vadászházában ma középkori életpanoptikum látható, amiket a kapitány és őrszobákban rendeztek be. A Csillagvárban évente átlagosan 8-10 ezer látogatót fogadnak. A szervezők több hagyományos és új programmal készülnek az idei szezonra: „Pünkösdi király, a Szent Iván éji tűzugrás, akár a várjátékok, a kutyás nap, tehát végig szeretnénk, amennyire lehet a nyarat kitölteni. És ami kicsit talán újdonság, hogy kettő tábort is szervezünk, egy napközis tábort és egy itt alvós, kis jurta tábort” - mondta el Országh Béla várkapitány.

Májusban egy új, a hagyományos vadászati módokat bemutató kiállítás is nyílik, melyben a Vadászati Kulturális Egyesülettel működnek közre a Csillagvár üzemeltetői.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus