+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szabó Magdára emlékeztek
2019. október 21. hétfő 19:11 - Keszthely
Szabó Magdára emlékeztek
Szabó Magda Kossuth-díjas író születésének 100. évfordulója tiszteletére mutatta be Piros Ildikó Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész Abigél titkai – Töredékek Szabó Magda írónő életművéből című önálló estjét két éve. Azóta számos helyen megismerhette a lányregény titkait az érdeklődő. Így Keszthelyen is hét végén a Boratóriumban tartott irodalmi esten.

A keszthelyi irodalomkedvelőket köszöntötte október 19-n a Boratóriumban Piros Ildikó színművész. Aki az 1978-ban megfilmesített Abigél című Szabó Magda regényben Zsuzsanna nővért alakította, akihez a Kossuth és József Attila-díjas Szabó Magda nagyon közel állt. Emlékére állította össze az Abigél titkai című önálló estét.

"A titkaim először is a vidékiségben van, ez nagyon furcsa de Szabó Magda debreceni volt. Én kecskeméti. S amikor összeraktam az ő emlékére, mert ugye egy ember addig él amíg őrzi az emlékezet és mindnyájan akik olvasói vagyunk Szabó Magdának nemcsak Magyarországon hanem 42 felé lefordították a műveit a világba az azt jelenti, hogy egy nemzetközi világhírű írónőnk van, s az emlékét muszáj őrizni valakinek. Na most ki legyen ennek a felelőse ha nem én, mint Zsuzsanna testvér."- mondta Piros Ildikó, Kossuth és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész.

Az 1917. október 5-én született és 2017-ben elhunyt Szabó Magda író, műfordító munkásságára emlékeztek a Keszthelyi Boratórium irodalmi rendezvényén. A írónőt az édesanyjától hallott történetek motiváltak azokra az írásokra amelyeken nemzedékek nőttek fel. Az írónő gazdag életműve 52 könyvet  számlál. A Boratórium ide irodalmi programjai az emlékesttel nem értek véget. Egészen az év végéig kínálnak értékes kikapcsolódást.

"Nagy örömömre idén ősszel három alkalommal a Szkéné Színház vendégszerepel nálunk. Első alkalommal Ady-Petőfi estünket láthatták a kedves nézőink és most pedig a következő héten Serer Péter rendezésében a hét nap című előadás lesz, melyben Keszthelyi születésű Jankovics Anna és Kőszegi Mária fog játszani."- adott tájékoztatást a programszervező, Katonáné Rosta Hedvig.

Novemberben a Gáva című darabbal  és Leonardo Da Vinci életét munkásságát bemutató előadással várják az érdeklődőket. December 4-én gyermekkoncert várja a kicsiket.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus