+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A gesztenyét népszerűsítették
2019. október 9. szerda 19:03 - Keszthely
A gesztenyét népszerűsítették
Itt az ősz és sokak számára beérett az értékes E-vitaminban gazdag gyümölcs a gesztenye. Ország szerte rendeznek a gesztenye népszerűsítésére fesztiválokat. A hét végén rendezték meg Keszthely-Kertvárosban a 4. Gesztenye Fesztivált ahol nem csak gesztenye,hanem kirakodó és kézműves vásár is várta a látogatókat.

Az ősz egyik kedvencét darálták egy speciális vágókéssel a keszthelyi gesztenye fesztiválon. Ez az egyik fázisa a gesztenyeliszt készítésének.,amit még kevésbé ismernek hazánkban.  A nagyon kellemes, jó illatú és sűrű liszt legismertebb tulajdonsága, hogy lisztérzékenyek számára is használható, mert nincs benne glutén. De cukorral és rummal keverve az ízletes masszát kapjuk belőle. A liszt készítésének folyamatát is megismerhették  a fesztivál látogatói.

"Meg kell szárítani a gesztenyét,utána megfőzzük egy bizonyos fokig. Nem teljesen főzzük meg a gesztenyét csak 90%-ra,utána belekerül egy hasítógépbe,maga a gesztenye,az ketté veszi és ezeken a szitákon- három db szitánk van- egymás után szitáljuk le."- árulta el Mándó Miklósné őstermelő.

A  karakteres gesztenyeliszt édes és sós ételekhez egyaránt használható. A látogatók örültek,hogy a fesztiválon frissen készült lisztet is találtak.

"Németországból jövünk és ott gesztenyeerdők vannak. S i mi ilyenkor mindig szoktunk gesztenyét szedni az erdőbe. Ott szabadon lehet ezt szedni,gesztenyepürére,süteményekre valami csodálatos dolog."- mondta Takács Péter.

A tápláló és egészséges gesztenye, az abból készült édességek, lekvárok, mézek csábítóan kellették magukat a fesztivál ideje alatt. Az irántuk való érdeklődés sem maradt el. A sült gesztenye illata pedig folyamatosan a helyszínre csalta az ízletes  csemege kedvelőit A gesztenyeünnep elindítói a célt elérték,népszerűsíteni szerették volna  a gyümölcsöt  a térségben.

"Itt nagyon sok szórvány gesztenyés található. Itt megfelelő az éghajlat és a talaj is .Itt Zala megyében és itt Keszthely környékén is s ezért gondoltuk,hogy az emberek jobban megismerhessék a különböző gesztenye fajtákat. Megkóstolhassák őket. S ,hogy egy kicsit kimozdítjuk  a családokat ilyenkor ősszel is."-adott tájékoztaást a főszervező, Paulinné Bukovics Mariann.

A jó hangulatú őszi program a gesztenyés finomságok mellett a vásárban  növényeket, kézműves darabokat és  kellemes szórakozást is kínált.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Egy órával kevesebbet alhattunk. Hogyan hat az egészségünkre?
 
A szombaton életbelépő korlátozást betartják az emberek.
 
60 gépkocsi és 60 kerékpár ingyenes tárolására lesz alkalmas a parkoló.
 
Erre egymás egészségének a megőrzése érdekében van szükség- fogalmaz videóüzenetében a képviselő.
 
A kórházparacsnokok fő feladata a védekezés segítése.
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó