+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Miért drágul a dió?
2019. szeptember 19. csütörtök 21:04 - Keszthely
Miért drágul a dió?
Az idei évben jelentősen drágult a dió ára - ezt tapasztalhatjuk a piacokon, az üzletekben járva. Tavalyhoz képest tíz, akár húsz százalékos áremelkedéssel is lehet találkozni az országban. A diótermést tizedelő egyik károkozónak köszönhető a drágulás. Szerencsére Keszthelyre nem jellemzőek a borsos árak: olcsóbb és drágább termék egyaránt beszerezhető a városban.

A diófa még le nem hullott termésén is látszik: nem egészséges a zöld színű burok. Egy újnak számító kártevő okozza a problémát. A diót az úgynevezett “nyugati dióburok-fúrólégy” szúrta meg. A károsított termés általában idő előtt lehull a fáról, a termésburok rátapad a dió héjára, majd megpenészedik, így fogyaszthatatlanná válik.

A keszthelyi piacon mutatja ez az árus hölgy: a légy által megszúrt dió így néz ki. A termés a bennük táplálkozó nyűvek miatt megbarnul, később elfeketedik. A dió árának emelkedését főként ez a kártevő okozza. A vásárlók csak most kezdik keresni a diót a piacokon. Katonáné Juhos Györgyi ezt mondta: "Én nem szoktam sok diót vásárolni, mert csak ketten vagyunk. Esetleg csak ünnepekre, de szoktam csinálni diós tésztát, bejglit belőle, valahogy így. Vagy pedig így szemezgetjük és úgy eszegetjük meg."

A dióbél kilogrammonkénti ára széles skálán mozog a piacon - a legolcsóbban ezerötszáz forintért kínálják. Ezért az összegért tavalyi, nem kimondottan szép termést kapni. Ezen kívül kettőezertől ötezer forintig egyaránt láttunk árcédulát. A kereskedők szerint a probléma már tavaly jelentkezett. Ötvös Sándor őstermelő úgy látja: "Az idei meg még rosszabb, mert ha most megnézzük, akkor itt az élő példa, hogy még le se pottyant a fáról és már fekete." Majd folytatja: "A drágulásnak szerintem az az oka, hogy már mindenki látja, hogy nem lesz jó a termés, meg kevés lesz. Ebből kifolyólag gondolom, aki még tudja, az megveszi a karácsonyra való diót most, mert hátha rosszabb lesz, meg drágább."

A dió pénzbeli értékét meghatározza, hogy tavalyi vagy idei-e a termés, valamint nyilvánvalóan arányban van a minőséggel is. A piaci folyamatokra rálátó szakemberek szerint a kiskereskedelmi árat tekintve nem várható csökkenés. "Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy olyan drasztikus csökkenést már nem szoktunk tapasztalni, tehát ami egyszer megdrágul... Némi visszaesés tapasztalható persze, hiszen van egy lélektani határ, amit a fogyasztó már nem feltétlenül hajlandó megfizetni, afölötti árat. Tehát visszaesés tapasztalható, de olyan nagyon komolyan csökkennének a termékek árai, azt nem gondolnám" - vélekedik Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.

Úgy tűnik, a dió vásárlásával nem érdemes tehát várni. Ugyanis nem csak a “nyugati dióburok-fúrólégy”, hanem az egyéb baktériumos, gombás fertőzések is tizedelik a termést.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Közleményt adott ki a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.
 
Az ingatlanközvetítők élénkülést tapasztalnak, de a hazai érdeklődők ár-visszarendeződésre spekulálnak.
 
A turisztikai ágazatot nem hagyja cserben a szálláshelyek iránt egyre inkább erőre kapó kereslet.
 
A gépjárművek abroncsainak cseréjét végző szakemberek szerint eltolódott az idei gumiszezon.
 
Indulhatnak a táborok. A Georgikon Kiállítóhely táborai már megteltek.
 
Az életkor szerinti vásárlási idősáv eltörlését a vásárlók és az árusok is örömmel fogadták.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó