+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megnyílt a vadászati évad Zalában
2019. szeptember 5. csütörtök 14:52 - Sohollár
Megnyílt a vadászati évad Zalában
Ünnepi rendezvénnyel indult a vadászati idény Zalában. Harminc évvel ezelőtt az országban elsőként rendeztek évadnyitót a Sohollári-völgyben, ezt a hagyományt őrzik azóta is a helyi vadászszövetségek és társaságok. Az egész napos családi program keretében avattak, kitüntetéseket adtak át, majd a vadételeké volt a főszerep.

Harangszó hívta a híveket a Hubertus misére a Sohollári-völgyben. Ezt követően leleplezték az első világrekorder zalai szarvasgímet ábrázoló bronz szobrot. A 14,1 kilogrammos trófeával rendelkező gímbika mását Kliegl Sándor Munkácsy-díjas érdemes művész készítette. A rendszerváltás után először itt szerveztek vadászati évadnyitót1990 óta egy év kivételével minden esztendőben összegyűlnek a zalai Nimródok a Sohollári-völgyben. 

Dr. Nádor László, az Országos Magyar Vadászkamara Zala Megyei Területi Szervezetének elnöke: „2600...valahány fő az aktuális vadászlétszám Zalában, ennyien váltanak vadászjegyet és mintegy 40 vadászatra jogosult van. Ugye nem olyan régem kettő éve alakultak ki, alakultak újjá a vadászterületek és azóta van ez a felállás.”

A zalai vadászok tábora ötven fővel gyarapodott. Az ünnepségen tettek esküt az új Nimródok. Preisinger Márk erdőmérnöknek készül, a természet és a vadászat szépségeivel a nevelőapja ismertette meg. „A természet szeretete és a megőrzése a lényege az egésznek. Nem az elejtés, nem a vad, hogy minél többet elejtsünk. Az hogy tiszteljük a vadat, szeressük az erdeinket és majd az unokáink is ezt láthassák mint mi” - nyilatkozta az újdonsült vadász. 

A vadászati évadnyitó a nem vadászóknak is szól. A cél, hogy széles körben megismertessék ezt a tevékenységet és ne öncélú gyilkolásnak titulálják. A Hét Vezér Emlékhely megkoszorúzását követően megemlékeztek az elhunyt vadásztársakról. A kamara, a megyei vadászszövetség számos kitüntetést adott át. A hivatalos események után a finom ételeké volt a főszerep. Több csapat főzött vadételeket. Nagy József 120 főre készített pörköltet: „40 kilo vaddisznóhúst kaptunk, 10 kilo csontot és abból készítjük a pörköltet, amibe vargánya és rókagomba és egy kis vörösborral ízesítettük.”

Az eseményen kiemelték, hogy Zala megye három helyszínnel is csatlakozik a 2021-es hazai rendezésű vadászati világkiállításhoz. A Sohollári-völgy vadászati évadnyitója mellett zalaegerszegi országos vadpörkölt fesztivállal és keszthelyi Vadászati Múzeum programjai is gazdagítják majd az 50. világkiállítást. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

forrás: Zalaegerszegi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Magyar Falu Program keretében mintegy 22 millió forintból újíthatták meg az épületet.
 
A Libáson és a Városi Strandon is szívesen töltik az idejüket a családok és baráti társaságok.
 
A hétvégi hidegfront beköszöntével népszerű volt a Helikon Kastélymúzeum és a belváros is.
 
A vendégek és a vállalkozók számára is örömet jelentett Keszthely új programja.
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó