Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Vigadtak szüret idején
2019. szep. 4. szerda | Balatongyörök
Vigadtak szüret idején
Régi szüreti hangulatot idézett a Balatongyöröki szüreti felvonulás és XVII. Halászléfőző verseny augusztus utolsó napján. A nyárbúcsúztató rendezvényre az ország egészéből érkeztek, hogy a jó hangulatban búcsúzzanak a Balatontól, a szabadságok időszakától és természetesen ápolják a hagyományokat.

Balatongyörök Fő utcáján a kisbíró hirdette ki, hogy itt a szüret ideje, de itt a mulatságé is. A szüreti felvonulás résztvevői egészen a Balaton –parti rendezvénytérig mentek, hogy ott csatlakozzanak a főzőcsapatokhoz,akik reggel óta készítették a finomabbnál-finomabb halételeket. Kora délután már sorban álltak a sátraknál az emberek. Nem csak azért, hogy kóstoljanak. Szívesen nézték meg a készülő ételeket is. A halászlé mellett haltócsi, kapros tejszínes halászlé is készült. Mindenki szerette volna, hogy  ízletes ételével a zsűri elismerését is megkapja. A halászléfőző versenynek is már régi hagyománya van Balatongyörökön. Az idén tizennyolc csapat nevezett. Egy nagykanizsai vidám csapat 25 l halászlével várta a halas ételek kedvelőit.

"Évről-évre járunk ide a halászléfőző versenyre,mert nagyon szimpatikus a környezet. A Balaton-parton lehet főzni,strand van,jó idő van, abszolút jó a nyár környékén. Úgy-hogy minden évben visszajövünk egy-egy halászlé főzésre. Jó csapatunk van hála istennek. Mindig össze tudunk verődni, hogy leüljünk itt és jó hangulatban legyünk."-mondta Tóth Balázs.

Régen  egy egész közösség - falvak, szőlőhegyek - közös ünnepe volt a szüret,  amelyet a nap végén mulatságok zártak. A szüret körüli hagyományok felelevenítésével, a rendezvénnyel a balatongyöröki szőlősgazdák előtt is tiszteleg a település.  

"Hasonlóan a környékbeli településekhez viszonyítva Balatongyörök is a borból, a szőlőtermesztésből élt évszázadokon keresztül és ennek komoly hagyományai vannak. Ugye ez megmutatkozik a rendezvényeinkben, ugye nem véletlenül tartunk Borfesztivált és Bor és Dal Fesztivált. Tehát itt azért még található szőlő, hogy ha korlátozott számban is ill. folyik még borkészítés s komoly családok foglalkoznak a bornak az előállításával. A szüret, mint olyan mindig hozzátartozott a falunk életéhez."- adott tájékoztatást Villányi Éva, a helyi művelődési ház és könyvtár vezetője.

Mindenkinek jutott a jóból Balatongyörökön. Ki felvonult, ki főzött, ki kóstolt, ki pedig a jól szórakozott a vidám programokon.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió 

| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
Az egészségügyért vonultak fel a szervezet jelöltjei pénteken.
| 2024. már. 15. péntek 19:15 | Keszthely
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. júl. 7. péntek 17:04 | Keszthely
A nyugat-balatoni nyár egyik legkiemelkedőbb rendezvénye négy napon át kínál programot.
| 2023. feb. 20. hétfő 16:51 | Keszthely
Sokan voltak kíváncsiak a XXII. Keszthelyi Városi Karneválra.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.