+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vigadtak szüret idején
2019. szeptember 4. szerda 18:09 - Balatongyörök
Vigadtak szüret idején
Régi szüreti hangulatot idézett a Balatongyöröki szüreti felvonulás és XVII. Halászléfőző verseny augusztus utolsó napján. A nyárbúcsúztató rendezvényre az ország egészéből érkeztek, hogy a jó hangulatban búcsúzzanak a Balatontól, a szabadságok időszakától és természetesen ápolják a hagyományokat.

Balatongyörök Fő utcáján a kisbíró hirdette ki, hogy itt a szüret ideje, de itt a mulatságé is. A szüreti felvonulás résztvevői egészen a Balaton –parti rendezvénytérig mentek, hogy ott csatlakozzanak a főzőcsapatokhoz,akik reggel óta készítették a finomabbnál-finomabb halételeket. Kora délután már sorban álltak a sátraknál az emberek. Nem csak azért, hogy kóstoljanak. Szívesen nézték meg a készülő ételeket is. A halászlé mellett haltócsi, kapros tejszínes halászlé is készült. Mindenki szerette volna, hogy  ízletes ételével a zsűri elismerését is megkapja. A halászléfőző versenynek is már régi hagyománya van Balatongyörökön. Az idén tizennyolc csapat nevezett. Egy nagykanizsai vidám csapat 25 l halászlével várta a halas ételek kedvelőit.

"Évről-évre járunk ide a halászléfőző versenyre,mert nagyon szimpatikus a környezet. A Balaton-parton lehet főzni,strand van,jó idő van, abszolút jó a nyár környékén. Úgy-hogy minden évben visszajövünk egy-egy halászlé főzésre. Jó csapatunk van hála istennek. Mindig össze tudunk verődni, hogy leüljünk itt és jó hangulatban legyünk."-mondta Tóth Balázs.

Régen  egy egész közösség - falvak, szőlőhegyek - közös ünnepe volt a szüret,  amelyet a nap végén mulatságok zártak. A szüret körüli hagyományok felelevenítésével, a rendezvénnyel a balatongyöröki szőlősgazdák előtt is tiszteleg a település.  

"Hasonlóan a környékbeli településekhez viszonyítva Balatongyörök is a borból, a szőlőtermesztésből élt évszázadokon keresztül és ennek komoly hagyományai vannak. Ugye ez megmutatkozik a rendezvényeinkben, ugye nem véletlenül tartunk Borfesztivált és Bor és Dal Fesztivált. Tehát itt azért még található szőlő, hogy ha korlátozott számban is ill. folyik még borkészítés s komoly családok foglalkoznak a bornak az előállításával. A szüret, mint olyan mindig hozzátartozott a falunk életéhez."- adott tájékoztatást Villányi Éva, a helyi művelődési ház és könyvtár vezetője.

Mindenkinek jutott a jóból Balatongyörökön. Ki felvonult, ki főzött, ki kóstolt, ki pedig a jól szórakozott a vidám programokon.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus