+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sikeres diákmunka program
2019. augusztus 14. szerda 19:06 - Keszthely
Sikeres diákmunka program
Sikeres az új munkaerő program. Amivel megoldódhat az idegenforgalmi szezonban a munkaerő hiány. Még júniusban számoltunk be arról, hogy egy új projekt teszi lehetővé, hogy a fiatalok könnyebben juthassanak nyári munkához a Keszthelyen és környékén. Utánajártunk a munkát vállaló diákok foglalkoztatásának.

Jelentősen nőtt az elmúlt években a vállalatok, vállalkozások munkaerő igénye. A tanév befejeztével sok diák keres munkalehetőséget. Választék van bőben, különösen a Balaton-parton. Vannak olyan cégek, amelyek csak nyáron, de sokan hosszabb távon is szívesen dolgoznak diákokkal. A Miniszterelnökséget vezető minisztérium a Balaton Fejlesztési Tanács valamint Keszthely város támogatásával, a Keszthelyen és környékén elindított munkaerő-piacot erősítő projektben július 1-vel sok 18-23 év közötti diák  vállalt munkát a nyári idényben. A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány közreműködésével létrehozott két éves kísérleti programban a munkáltatók is szép számmal jelen vannak.

"Az idei évben, ez a kezdő év, gyakorlatilag a tapasztalatokat gyűjtjük össze, a következő évben sokkal intenzívebb programot tudunk majd végrehajtani, sokkal több diák bevonásával. Amennyiben ez a tapasztalat sikeres lesz és könnyen megvalósíthatóvá válik, akkor ezt a programot ki tudjuk terjeszteni majd az egész Balatonnak a térségére is. Tehát Füred, Almádi, Siófok, Boglár érintésére is gyakorlatilag."- mondta Fodor Márk, a Balaton Fejlesztési Tanács tagja.

A felsőoktatásban résztvevő diákok 3-400 km-ről érkeznek Keszthelyre, hogy a városban és a környező településeken dolgozzanak. Ebben a vonyarcvashegyi szállodában is több munkalehetőséget találtak. Inez, Szabolcs-Szatmár –Bereg megyéből érkezett. 2018-ban már dolgozott a Balatonnál.

"Veszprémben fogok tanulni gazdaságtudományi karon, gazdálkodás és menedzsment szakon és úgy érzem, hogy recepciósként dolgozom, szívesen is foglalkozok emberekkel. Ennek az igényeimnek teljesen megfelel igazából a munka hiszen belelátok a gazdasági vonzatába egy hotel fenntartásának és működésének, illetve tudok emberekkel is foglalkozni."- mondta Szandi Joó Inez.

A munkaerőhiány pótlására indított program diákszereplői  a Zala Megyei Szakképzési Centrum  támogatásával kedvezményesen ,mindössze 500 napi költséggel kapnak szállást  a keszthelyi kollégiumokban. A szép környezet, a munka lehetősége, a Balaton és a kedvezmények sokaknak vonzó. Keszthely városa felismerve,hogy az ország távolabbi részéről érkező  diák munkavállalók  jelenléte idegenforgalmi szempontból is jelentős a program támogatásában partnerként működik.

Nagy Bálint alpolgármester a témában elmondta: "Azt gondolom,hogy ez a projekt olyan szempontból is hasznos és jó a városnak, hogy amikor ezek a fiatalok a nyári szünet vagy a munkavállalásuk  idejét letöltve visszamennek azon településére vagy térségébe ahonnan érkeztek, ott el tudják mondani az itt szerzett tapasztalataikat, élményeiket. S bízunk benne, hogy nemcsak olyan élményeket szereztek, hogy jövőre nem csak hogy visszajönnek hozzánk,ugye egy két éves projektről van szó, hanem az ismerőseiknek,barátaiknak is elmondják ezt a lehetőséget és bízunk benne, hogy a jövő évben még aktívabb lesz a munkaprogram az ideihez képest."

A kísérleti program  augusztus 31-ig tart.  Már az első hónapban 60 diák érkezett Keszthelyre. Folyamatos az igény, aki dolgozni szeretne jó feltételek mellett, talál nyári munkát.  Egy kicsit fellélegezhettek a vendéglátás szereplői is, mert  az idegenforgalmi szezonban, amikor megsokszorozódik a város és a környék lakossága, nagymértékben  csökkent a munkaerőhiány.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus