+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sikeres diákmunka program
2019. augusztus 14. szerda 19:06 - Keszthely
Sikeres diákmunka program
Sikeres az új munkaerő program. Amivel megoldódhat az idegenforgalmi szezonban a munkaerő hiány. Még júniusban számoltunk be arról, hogy egy új projekt teszi lehetővé, hogy a fiatalok könnyebben juthassanak nyári munkához a Keszthelyen és környékén. Utánajártunk a munkát vállaló diákok foglalkoztatásának.

Jelentősen nőtt az elmúlt években a vállalatok, vállalkozások munkaerő igénye. A tanév befejeztével sok diák keres munkalehetőséget. Választék van bőben, különösen a Balaton-parton. Vannak olyan cégek, amelyek csak nyáron, de sokan hosszabb távon is szívesen dolgoznak diákokkal. A Miniszterelnökséget vezető minisztérium a Balaton Fejlesztési Tanács valamint Keszthely város támogatásával, a Keszthelyen és környékén elindított munkaerő-piacot erősítő projektben július 1-vel sok 18-23 év közötti diák  vállalt munkát a nyári idényben. A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány közreműködésével létrehozott két éves kísérleti programban a munkáltatók is szép számmal jelen vannak.

"Az idei évben, ez a kezdő év, gyakorlatilag a tapasztalatokat gyűjtjük össze, a következő évben sokkal intenzívebb programot tudunk majd végrehajtani, sokkal több diák bevonásával. Amennyiben ez a tapasztalat sikeres lesz és könnyen megvalósíthatóvá válik, akkor ezt a programot ki tudjuk terjeszteni majd az egész Balatonnak a térségére is. Tehát Füred, Almádi, Siófok, Boglár érintésére is gyakorlatilag."- mondta Fodor Márk, a Balaton Fejlesztési Tanács tagja.

A felsőoktatásban résztvevő diákok 3-400 km-ről érkeznek Keszthelyre, hogy a városban és a környező településeken dolgozzanak. Ebben a vonyarcvashegyi szállodában is több munkalehetőséget találtak. Inez, Szabolcs-Szatmár –Bereg megyéből érkezett. 2018-ban már dolgozott a Balatonnál.

"Veszprémben fogok tanulni gazdaságtudományi karon, gazdálkodás és menedzsment szakon és úgy érzem, hogy recepciósként dolgozom, szívesen is foglalkozok emberekkel. Ennek az igényeimnek teljesen megfelel igazából a munka hiszen belelátok a gazdasági vonzatába egy hotel fenntartásának és működésének, illetve tudok emberekkel is foglalkozni."- mondta Szandi Joó Inez.

A munkaerőhiány pótlására indított program diákszereplői  a Zala Megyei Szakképzési Centrum  támogatásával kedvezményesen ,mindössze 500 napi költséggel kapnak szállást  a keszthelyi kollégiumokban. A szép környezet, a munka lehetősége, a Balaton és a kedvezmények sokaknak vonzó. Keszthely városa felismerve,hogy az ország távolabbi részéről érkező  diák munkavállalók  jelenléte idegenforgalmi szempontból is jelentős a program támogatásában partnerként működik.

Nagy Bálint alpolgármester a témában elmondta: "Azt gondolom,hogy ez a projekt olyan szempontból is hasznos és jó a városnak, hogy amikor ezek a fiatalok a nyári szünet vagy a munkavállalásuk  idejét letöltve visszamennek azon településére vagy térségébe ahonnan érkeztek, ott el tudják mondani az itt szerzett tapasztalataikat, élményeiket. S bízunk benne, hogy nemcsak olyan élményeket szereztek, hogy jövőre nem csak hogy visszajönnek hozzánk,ugye egy két éves projektről van szó, hanem az ismerőseiknek,barátaiknak is elmondják ezt a lehetőséget és bízunk benne, hogy a jövő évben még aktívabb lesz a munkaprogram az ideihez képest."

A kísérleti program  augusztus 31-ig tart.  Már az első hónapban 60 diák érkezett Keszthelyre. Folyamatos az igény, aki dolgozni szeretne jó feltételek mellett, talál nyári munkát.  Egy kicsit fellélegezhettek a vendéglátás szereplői is, mert  az idegenforgalmi szezonban, amikor megsokszorozódik a város és a környék lakossága, nagymértékben  csökkent a munkaerőhiány.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
 
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
 
Sok feladat áll az egyesület előtt
 
Az Egry iskola bemutatójára érkeztek az ország egészéből a HKT módszer iránt érdeklődők.
 
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus