+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Bor és hagyomány
2019. július 12. péntek 20:24 - Gyenesdiás
Bor és hagyomány
Jubilál a Gyenesdiási Bornapok. A település 20 évvel ezelőtt csatlakozott a Zalai Borcégér rendezvénysorozathoz, hogy ennek keretein belül színes programokkal és finom borokkal várja a vendégeket. A Kárpáti Korzón idén is koncertek, népzenei- és gyermekprogramok színesítik a kínálatot. A rendezvény megnyitóján Gyenesdiás Borát is kihirdették.

Gyenesdiáson már hagyomány, hogy a borfesztivált helyi és környékbeli néptánccsoportok fellépésével nyitják meg. A Kárpáti Korzón borozó vendégek ízelítőt kaphattak a gyermek és felnőtt táncosok, zenészek repertoárjából. A főszerepet természetesen ez úttal is a bor játszotta, a környező települések borosgazdái kínálták portékáikat az érdeklődőknek.         

„Én nem vagyok igazi borivó, de itt muszáj megkóstolni néhányat mindig, úgyhogy ez így történik. Nem vagyok szakértő, a fiam az hamarabb ért hozzá, nevel is minket, hogy hogy kell a bort inni.” - mondta egy résztvevő, Gengeliczky László.

Gyenesdiáson – mint Balaton-parti településen – nagy hagyománya van a szőlőművelésnek, mára azonban egyre kevesebben készítenek bort. A térség zászlós bora az olaszrizling, ezt minden pincészetnél lehet kóstolni. A megnyitón Pácsonyi Imre elmondta, idén Zala Megye Önkormányzata első ízben választotta meg a megye zászlós borát, ebből a jövőben szeretnének hagyományt teremteni. Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere kiemelte, a borfesztivál az egyik legkedvesebb ünneppé vált az elmúlt 20 évben.

„Olyan értékteremtéshez kapcsolódott a településünk, amely annak idején zászlajára tűzte a minőségi zalai bornak a felkarolását, és mindazon termelők bemutatkozási lehetőségét, akik nem csak a Balaton-felvidéken, hanem a Zala völgyében vagy a Mura völgyében nagyon jó és kiváló borokkal szoktak előrukkolni. Én azt hiszem, hogy nem csak a borok lettek kiválóak, hanem a kínálat is.” - tájékoztatott a település polgármestere.

A Gyenesdiási Borfesztivál első napján idén is átadták a Gyenesdiás Bora kitüntetést. A díjat Rádi László borász vehette át. A zengő szőlőfajta 1982 óta elfogadott, mégis kevesen ismerik. A gyümölcsös zamatú nedűt évek óta készíti a Rádi borászat, és ez az elismerés jó alkalom arra, hogy szélesebb körben ismertté váljon.          

„Ez a Zengő, ez egy nagyon régi fajta, tehát egy zalai nemesítés. Cserszegtomajon termett, egy nagyon jó, nagyon szép, bő termő. Az idei év is nagyon kimagasló, nagyon szép hozam van rajta. Kellemes ízvilága van, csak egy kicsi gond van vele, hogy nem nagyon ismerik.” - emelte ki a Gyenesdiás Bora 2019 cím győztese.

A Gyenesdiási Bornapok vasárnapig tartanak. Az érdeklődők pénteken az Európa Kiadó koncertjét hallhatják, szombaton pedig a Jóvilágvan zenekar lép fel. Vasárnap Steve Taylor pánsípművész játékát élvezhetik a vendégek, emellett pedig gyermekprogramok is színesítik a kínálatot.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Halálos baleset történt február 22-n a 76-s főúton.
 
12 csapat több mint százféle fánkkal nevezett az utolsó farsangi vasárnap hagyományos rendezvényére.
 
Zala megye mindhárom választókörzetében jelen van már a párt.
 
Új webalkalmazást indított el a Zalai Borút Egyesület Zalakaros és Dobronak közreműködésével.
 
A sertés-szakkollégisták is bemutatkoztak a kétnapos konferencián.
 
A Vadonleső Program nem csak a ragadozóra, hanem annak élőhelyére is szeretné felhívni a figyelmet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó