+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 17 éve történt a balatonkeresztúri busztragédia
2019. július 1. hétfő 17:03 - Balatonkeresztúr
17 éve történt a balatonkeresztúri busztragédia
2002-ben borult fel a Medjugorjéba tartó lengyel zarándokokat szállító autóbusz a Balatonkeresztúr és Balatonszentgyörgy közötti körforgalomban. A baleset helyszínén álló, nemrég felújított emlékműnél olyan tűzoltók, mentők és rendőrök emlékeztek meg a 17 évvel ezelőtti tragédiáról, akik részt vettek a mentésben. Soltész Miklós államtitkár köszönetet mondott és elismerően szólt azokról, akik itt végezték a munkájukat.

Az emlékmű húsz harangja azt a húsz áldozatot jelképezi, akik pontosan 17 évvel ezelőtt itt vesztették életüket.  A Medjugorjéba tartó lengyel zarándokokat szállító autóbusz a körforgalomban felborult, a húsz elhunyt mellett harmincegyen sérültek meg.

Az áldozatokért szólt az ének és az imádság a tragédia évfordulóján. Az emlékművet tavasszal felújították és a Medjugorjéban található Szűz Mária szobor mását is elhelyezték itt. Soltész Miklós államtitkár köszönetet mondott balesetnél szolgálatot teljesítő mentőknek, tűzoltóknak és rendőröknek: „Akiken nagyon sok múlott, hogy ez a 20 halott nem 21, 25 vagy 30 lett. Azt kell mondani, hogy fantasztikus munkát végeztek. Néhány hónappal ezelőtt találkozhattunk túlélőkkel, akik elmondták, hogy hála Istennek az életük nagyon szépen folytatódik és talán mondhatni azt is, hogy megtisztultak ettől a hatalmas nagy tragédiától. De jó volt találkozni most azokkal a csodálatos emberekkel, akik akkor végezték így itt a munkájukat.”

A Lengyel Köztársaság Nagykövetségének képviseletében Radven-Vass Malgorzata  mondott beszédet. A helyettes nagykövet köszönetet mondott magyar barátaiknak a segítségért. Mint mondta, azért fontos ez a nap és esemény, mert az emberi életről van szó: „Ilyenkor, amikor ilyen nagy tragédiával állunk szemben, akkor észrevesszük mennyire törékeny az ember élete. 20 honfitársam vesztette akkor életét, ezt nem lehet csak úgy elfelejteni.” 

A megemlékezésen számos olyan tűzoltó, mentő és rendőr vett részt, akik jelen voltak a 17 évvel ezelőtti tragédiánál. Varga Lajos nyugalmazott őrnagy volt a balesetnél dolgozó tűzoltók parancsnoka. Azt mondja, szolgálati idejének ez volt az első nagy balesete, de kollégáival helytálltak és túltették magukat rajta. „Földolgoztuk ezt az egészet. Jó volt a közösség és segítettünk egymáson” - nyilatkozta Varga Lajos. 

A megemlékezésen a magyar kormány képviseletében Soltész Miklós koszorúzta meg az emlékhelyet, majd a Lengyel Nagykövetség, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat képviselői rótták le kegyeletüket, de számos civil is virágot, gyertyát helyezett el a harangláb tövében.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Műjégpályával és minőségi szabadtéri programokkal várják a vendégeket az adventi hétvégéken.
 
Hetente akár 850 gyermek is iskolarendszerű úszásoktatáson vehet részt a Csik Ferenc Tanuszodában.
 
November 25. a Szovjetunióba elhurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapja.
 
A Zala megyei nagy beruházásokat mutatta be a vállalkozóknak Keszthelyen Lengl Zoltán.
 
Az idén az új lakások ára jelentősen, a használtaké mérsékelten emelkedett országszerte.
 
A programsorozaton ikonikus együttesek koncertfelvételeit láthatja és hallhatja a közönség.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár