Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Együttműködés Zala és Erdély közt
2023. ápr. 14. péntek | Orbányosfa
Együttműködés Zala és Erdély közt
Együttműködési megállapodást írt alá Orbányosfa és Tusnádfürdő. Az erdélyi település emellett két autóbuszt kapott ajándékba Nemesapátitól és Misefától. A tegnapi rendezvényen a nemzeti összetartozás mellett a vidék támogatását hangsúlyozták a résztvevők.

A 110 lakosú Orbányosfa és Tusnádfürdő kapcsolata 2021-re nyúlik vissza. A zalaiak egy gasztronómiai fesztiválon vettek részt Erdélyben. Már akkor megfogalmazódott a gondolat, hogy az akkor kialakult jó kapcsolatot tovább erősítsék.Most együttműködési megállapodást írt alá a két település polgármestere. Elsősorban a kultúra és a gasztronómia területén szeretnének összefogni.

Kocsisné Varga Judit polgármester: „Igaz, hogy 1000 kilométer távolság választ el minket, de egy vérből valók vagyunk. A két település polgárai ápolják a személyes, a kulturális, a gazdasági kapcsolatokat, a települések vezetői pedig aktív közreműködésükkel segítik a kölcsönös érdekek megvalósítását, partneri viszonyunk alapja a közös nemzethez való tartozás, az egyenjogúság, az érdekazonosság, az egymás iránti kölcsönös figyelem és megbecsülés.”

Zsigmond Barna Pál miniszteri biztos utalt a baloldali kormány 2010 előtti nemzet- és vidékellenes időszakára. A miniszteri biztos hangsúlyozta, az Alaptörvénnyel lefektették a nemzeti összetartozás alapjait, a magyar állampolgárság lehetősége pedig közjogi kapcsot is jelent a határon túli magyarok és az anyaország között.

„Én kívánom, hogy a zalaiak és a székelyek között ez az együttműködés hosszú távú legyen, gyümölcsöző legyen. Adja a jó Isten, hogy soha senki ne szedje szét a nemzeti összetartozás szövetét soha többé” - mondta a határon túli magyar közösségek hatékony támogatásáért felelős miniszteri biztos.

Az együttműködési megállapodás mellett buszátadó is volt. Misefa és Nemesapáti a Magyar falu programban nyert új járműveket, így a régebbi, de még nagyon jó állapotú buszokat felajánlhatták Tusnádfürdőnek és az ott működő Szent Anna tó Egyesületnek. Butyka Zsolt polgármester hangsúlyozta, haza jöttek, itthon vannak és ezt kölcsönösen meg kell becsülni a közösségeknek.

Azért jövünk, mert összetartozunk és egymást kell támogassuk. Én nagyon köszönöm, hogy itt lehetek és ahogy előbb is mondtam, bármikor, ha felénk jártok, akkor haza jöttök és úgy gondolom, ha mi jövünk, akkor mi is ide haza jövünk” - fogalmazott Tusnádfürdő polgármestere. 

Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője méltatta a Magyar falu programot, illetve a zalai és erdélyi kapcsolatok, közösségek erejét. A Magyar falu program olyan támogatási forma, ami az adott település és az ott élő emberek érdekeit szolgálja. Az együttműködési megállapodás és a buszok ajándékozása tovább erősíti a határon túli kapcsolatokat.

„Meggyőződésem az, hogy egy település, egy térség, egy ország, határon innen és túl is, akkor tud igazán erős és élő lenni és akkor lehet a jövőjéről beszélni, ha az ott élő emberek is látják ezt a jövőt és közösséget alkotnak. Meggyőződésem az, hogy egy település, térség, ország annyira tud erős lenni,a mennyire a közösségei azok. Én nagyon büszke vagyok, hogy itt a zalai választókerületben ezek a közösségek nagyon erősek és nagyon örülök annak, hogy ezek az erős közösségek újabb erős közösségekkel tudnak – a kilométerek is leküzdve ahogy már ezt a múltban is láthattuk – tovább erősödni és tovább gyarapodni” - mondta beszédében a térség országgyűlési képviselője. 

Az erdélyi vendégek hangsúlyozták, ha kell, kölcsönösen segítik egymást és mindig örömmel látják az anyaországból érkező vendégeket.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV 

| 2020. máj. 1. péntek 18:59 | Keszthely-Orbányosfa
A keszthelyi Ifjúsági Kerekasztal kezdeményezéséhez több szervezet is csatlakozott.
| 2024. ápr. 26. péntek 19:15 | Badacsonytomaj
A Balatoni Szövetség a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a Balatoni Borrégiós Tanáccsal is aláírt.
| 2023. jún. 16. péntek 17:31 | Lenti
A Zalaegerszegen tanuló gyógytornászok gyakorlati képzőhelye lesz Lenti.
| 2023. jan. 27. péntek 13:42 | Keszthely
A Horthy-korszak kormánypártjának és ellenzékének együttműködéséről tartottak előadást a könyvtárban.
| 2022. dec. 8. csütörtök 17:17 | Keszthely
Együttműködési megállapodást írt alá a MATE Georgikon Campus és 6 középiskola.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
09:31
Hargita TV
10:00
Híradó
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.