Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Új megvilágításban mutatkozik be Petőfi életműve
2022. okt. 14. péntek | Keszthely
Új megvilágításban mutatkozik be Petőfi életműve
Megérkezett a Petőfi busz Keszthelyre. A költő születésének 200. évfordulójára összeállított utazó tárlat három napig vendégeskedik a városban. Az interaktív elemekkel tarkított kiállítás egészen más megvilágításba helyezi hazánk egyik legnépszerűbb poétáját. A busz nyitva áll csoportok és egyéni látogatók előtt is.

Már az első nap folyamatosan váltották egymást az iskolai csoportok a kiállításban. Két múzeumpedagógus tartott interaktív foglalkozást a gyerekeknek. A projekt célja, hogy Petőfi életművét új megvilágításban mutassa be. A buszban különböző tárgyfalakat alakítottak ki, ahol többek között a költő hobbiját vagy az Arany Jánossal való levelezését lehet megismerni.

„Én nagyon-nagyon  jól éreztem magam, nagyon-nagyon interaktív foglalkozás volt. A legjobban, ami nekem tetszett, az az okostábla a busznak a hátuljában. Nagyon-nagyon nagyon-nagyon tetszett, és nagyon jól elmagyarázta Petőfinek a múltját. nagyon-nagyon jól be tudta mutatni az egész busz, olyan, mintha egy élettörténeten mentünk volna az egész buszon keresztül.” - mondta Havas Norbert Bence, az Életfa Általános Iskola és AMI tanulója.

Petőfi Sándor alakjához és életművéhez szorosan kapcsolódik az út és az úton levés. Ez visszaköszön a tárlat összeállításában is. Az érdeklődők egy-egy versen, és a hozzá kapcsolódó információkon keresztül ismerhetik meg a költő életének egy-egy állomását. A kiállítás középpontjában nem maga az életrajz áll, hanem a poéta meghatározó döntései, élethelyzetei.          

„Ez egy vándorkiállítás, ami Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára jött létre. A tárlat egy rendkívüli tárlat, interaktív és manuális elemekkel mutatja be Petőfi Sándornak a különböző döntéshelyzeteit, élethelyzeteit.” - tájékoztatott Szatmári Sára, a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusa.

10 emblematikus gyűjteményi tárgy fizikai megjelenítése képezi a kiállítás gerincét, amihez ismert verseket válogattak. A tárgyak az alkotó életét meghatározó keresztutakat, kapcsolatokat idézik. Petőfi Sándor az egyik legismertebb költőnk, felesége, Szendrey Júlia pedig különleges helyet foglal el a keszthelyiek szívében. Ezért is üdvözlendő, hogy a busz ellátogatott a városba.     

„Petőfit mind a kicsik, mind a nagyok ismerik. A nemzetté válásnak meghatározó alakja, és a magyar kultúrának is. Aki a magyar nyelvet szereti, azt hiszem, hogy igazából Petőfin keresztül szerethette meg gyerekkorában a magyar nyelvet, ezért nagyon fontos. Nekünk keszthelyieknek meg a felesége, Szendrey Júlia külön fontos, meg Petőfi és Petőfi életműve.” - emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A Petőfi busz vasárnapig lesz a Fő téren. Minden nap 10 és 18 óra között, ingyenesen látogatható a tárlat. A kiállítás egy évig járja az országot, és a tervek szerint határainkon túlra is eljut.     

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. már. 22. péntek 19:15 | Keszthely
Újra megtekinthető a Nemzeti Kör molinója a Helikon park megnyitásának köszönhetően.
| 2023. nov. 20. hétfő 16:13 | Balatongyörök
Pályázaton kapta a csemetét a Becehegyért és Paphegyért Egyesület.
| 2023. már. 31. péntek 19:55 | Keszthely
Felavatták a Helikon parkban a Petőfi 200 molinót és Rákóczi előtt is fejet hajtottak.
| 2023. már. 15. szerda 18:34 | Keszthely
Megnyitották a Szendrey-emlékházat.
| 2023. már. 15. szerda 18:02 | Keszthely
Petőfi Sándor a Vadaskert Vendéglőben
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
09:31
Hargita TV
10:00
Híradó
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.