+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nyolcan kapták meg az Aranypáva Nagydíjat
2019. május 28. kedd 15:59 - Alsópáhok
Nyolcan kapták meg az Aranypáva Nagydíjat
Ötödik alkalommal adott otthon az országos Aranypáva Nagydíjas Versenynek Alsópáhok. A programra 18 csoport és 1 szólista jelentkezett, akik meghívásos alapon vehettek részt a megmérettetésen. A szakmai zsűri háromféle díjjal jutalmazta a versenyzőket, a legnagyobb elismerést végül nyolc népdalkör érdemelte ki.

A helyi Bodzavirág Népdalkör kezdte meg a versenyt zalai népdalcsokrával. A megmérettetésre 19 együttes érkezett Tolna, Baranya, Somogy, Veszprém, Pest és Zala megyékből. Közös nevezőjük volt, hogy mindannyian aranyminősítéssel végeztek az országos versenyeken. A közel 400 ember meghívásos alapon vehetett részt az alsópáhoki rendezvényen.

„A KÓTA, a Magyar Kórusok és Zenekarok Országos Szövetsége elküldi a meghívót azoknak, akik országos szinten a legmagasabb eredményeket érik el, és ők itt megmérettethetik magukat a szakmai zsűri előtt és akár az Aranypáva Nagydíjat is elnyerhetik.” - mondta el Füle Jánosné.

A megmérettetésre különböző felállásban érkeztek a csoportok. Szép számmal akadtak vegyeskórusok és asszonykórusok is, egyesek pedig népi hangszeres kísérettel is készültek. A verseny kritériumai közé tartozott, hogy minden csoportnak egy zalai gyűjtésű és egy szabadon választott népdalcsokrot kellett énekelnie. Ezen kívül fontos szabály volt az is, hogy az előadás nem lehetett hosszabb 10 percnél.

A népdalkörök régóta készültek erre a fellépésre. A Vasboldogasszonyról érkezett Községi Népdalkör Egyesület második alkalommal vett részt ezen a versenyen. Mint vezetőjük elmondta, a dalszeretet köti őket össze immáron 25 éve. Szívesen énekelnek felvidéki és vasi csokrokat is, erre a megmérettetésre azonban mással készültek.

„Az első az katonadalok, az zalai gyűjtésű, a Horváth Károly édesapja, aki most itt volt, végül is most ő a vezetőnk jelenleg, a művészeti vezető, az ő édesapja gyűjtötte, a második meg szigetközi dalcsokor volt.” - ismertette Kálmán Imréné.

Az öttagú szakmai zsűri 8 fellépőnek ítélt Aranypáva különdíjat, kiosztott egy Olsvai Imre-díjat, és 8 kórusnak adta oda az Aranypáva Nagydíjat. A nyertesek két évig lehetnek birtokosai a címnek. Legközelebb 2021-ben mérettethetik meg magukat újra.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A római kori fenékpusztai erőd elevenedik meg a Balatoni Múzeum legújabb kiállításán.
 
Több mint 1 millió forint gyűlt össze a hétvégén a Fuss, hogy mások is túlélhessék! versenyen.
 
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
 
Idén is zarándokolnak Sümegre.
 
Rezisztens és új szőlőfajtákat is szemügyre vehettek az érdeklődők Cserszegtomajon.
 
Régészek és építészek tárgyalják, hogy milyen lehetőségei vannak egy régészeti park kialakításának.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó