+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Castrum Virtuale – Egy késő római erőd a Balaton-partján
2019. május 15. szerda 12:31 - Keszthely
Castrum Virtuale – Egy késő római erőd a Balaton-partján
Németország egyik leglátogatottabb turisztikai centrumában mutatják be Fenékpusztát. Április 25-től a heidelbergi egyetemen láthatóak a római erőd és épületeinek rekonstrukciói. A látványos tárlatot várhatóan több ezren tekintik meg. A Balatoni Múzeum és partnereinek kiállítása szeptemberben érkezik Keszthelyre. Fenékpuszta hazánk egyik legjelentősebb régészeti területe, a szakemberek részéről nagy az érdeklődés.

132 éve zajlanak régészeti kutatások Fenékpusztán. A IV. század második felétől állt itt római erőd, mely később még a népvándorlás korában is lakott volt. Az itt zajló nemzetközi feltárásokat nyílt napokon és természetesen kiállításokon is bemutatták az érdeklődőknek. A legfrissebb eredményeket először a heidelbergi egyetemen tárta a közönség elé a Balatoni Múzeum. A munkában olyan partnerei voltak a keszthelyi intézménynek, mint a Göcseji Múzeum, a heidelbergi egyetem és a lipcsei Közép-Kelet Európa történetével és kultúrájával foglalkozó  kutatóintézet. A Castrum Virtuale – Egy késő római erőd a Balaton-partján című kiállításon háromdimenziós rekonstrukciók és régészeti leletek segítségével mutatják be a közel 400x400 méteres alapterületű, 44 darab kerek toronnyal erődített hatalmas erődöt és a benne eddig feltárt két tucat épültet.

Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója szerint nagy szó, hogy egy 20 ezres város régészeti lelőhelyéről Németország egyik leglátogatottabb turisztikai centrumában nyílt kiállítás.

„Nagyon fontosnak éreztük azt, hogy megelevenedjék, láthatóvá váljék az erőd a látogatók számára, mert az alaprajzok, metszetek nem mondanak sok mindent, viszont a nagy, látványos képek, videók, amelyek készültek ehhez a kiállításhoz és azok a helyszínrajzok, amik megelevenítik az életét, elképzelhetővé, láthatóvá teszik mindenki számára, hogy itt egy milyen fontos és izgalmas régészeti lelőhelyről van szó” - nyilatkozta a múzeumigazgató. 

A kiállítás július 1-ig lesz Heidelbergben. Szeptember 14-től bővített formában érkezik a tárlat Keszthelyre. A rendezvényhez társulni fog egy konferencia is, ahol azt a kérdést fogják boncolgatni a szakemberek, hogy Keszthelyen milyen lehetőség van egy római régészeti park létrehozásához. E mellett múzeumpedagógia foglalkozásokon építőjátékkal és virtuális módon is szeretnék felépíteni az erődöt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
 
Épületrekonstrukció: Dr. Vasáros Zsolt, Nagy Gábor (Narmer Építész Stúdió)
 
fotó: Samu Zoltán Tamás
 
Épületrekonstrukció: Dr. Vasáros Zsolt, Nagy Gábor (Narmer Építész Stúdió)
 
fotó: Samu Zoltán Tamás
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó