+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Pál Istvánra emlékeztek
2019. május 8. szerda 19:53 - Keszthely
Pál Istvánra emlékeztek
Pál István pásztor, dudás születésének 100. évfordulója alkalmából szerveztek népzene oktatást a Család Iskolában. A fiatalok furulyán és énekben szólaltatták meg a hagyományos palóc népdalokat. A 2015-ben elhunyt népművész több alkalommal is vendége volt az intézménynek.

Palóc népdalokat énekelnek a Család Iskola diákjai. Az intézmény életében rendkívül fontos szerepet tölt be a népzene, nem csak a hétköznapokban, hanem a tanórákon kívül is rendszeresen van népzeneoktatás. Ez úttal Pál István, az utolsó magyar pásztor és dudás emlékére szerveztek programot.

„Én tulajdonképpen 3 éve járok ide, és már amikor 4-ben idejöttem, már akkor kötelező volt, illetve lehetett népzenét tanulni. Nekem személy szerint a furulyázás, illetve az éneklés sokat jelent, otthon is szoktam énekelni. Pál Pista bácsitól is rengeteg dalt szoktunk tanulni népzenében, illetve népénekben is.” - mondta a Család Iskola egyik tanulója, Bognár Boróka.

A fiatalok Dóra Árontól és Hidas Gabriellától tanulhatták a nótákat. Pál István életének nagy részét Palócföldön töltötte, így a zenéket és dalokat a palóc hagyományoknak megfelelően tanulták meg a gyerekek. A nagyobbak már gyakorlottan furulyáztak és énekeltek, de az elsősök is örömmel bekapcsolódtak a közös zenélésbe.

„Az élet teljes átfogó területén ő egy olyan műveltségű ember volt, akiről azt mondhatjuk, hogy nem fogunk ilyet találni a hagyományos társadalom túlélői közül. Mi itt igazából tényleg csak a zenéjét tudjuk tanítani, egyelőre furulyán és énekben tanítjuk, de már meg vannak rendelve az iskolának a dudák, és dudaoktatást is szeretnénk itt.” - emelte ki Dóra Áron etnográfus, a Család Iskola népzenetanára.

Pál István születésének 100. évfordulója alkalmából az ország több pontján szerveztek programot, ehhez csatlakozott a Család Iskola is. A tanórán kívüli népzene oktatásra pályázati forrást is sikerült elnyernie az intézménynek.

Regman Karola - Keszthelyi TV        

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Három napon át kóstolhattak ropogósra sült halakat a rendezvényre látogatók.
 
A Nemzeti Kör kezdeményezésére szerveztek sétát, ahol tisztelegtek a családtagok előtt.
 
Az ország több pontjáról és külföldről is érkeztek háromkerekű motorosok Keszthelyre.
 
Idén nyáron is megerősített szolgálattal tartják fenn a közbiztonságot a balatoni településeken.
 
A húsz éve történt zarándokok tragédiájára emlékeztek.
 
50 fiatal segíti a rendőrség munkáját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár