+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Húsvéti díszítési szokások
2019. április 17. szerda 19:11 - Keszthely
Húsvéti díszítési szokások
Napjainkban teljesen természetes, hogy a kereskedelem óriási kínálatot biztosít a díszítésekhez minden ünnephez kapcsolódóan. A húsvétot megelőző hetekben is megjelentek már a különféle módokon elkészített tojások, bárányok, nyulak és egyéb színes elemek. Ez viszont nem mindig volt így.

Gyönyörűen hímzett tojások - a Balatoni Múzeum Tavaszi Népművészeti Tárlatán láthatók mindezek. Zala megye és a Balaton környékének gazdag népművészeti hagyományait, egyben a húsvéti időszak hangulatát idézi meg az április 27-ig nyitva tartó időszaki kiállítás. A tojás, mint termékenységi szimbólum, meghatározó eleme a húsvéti ünnepeknek. Nem csak étkezési, hanem díszítési célt is szolgál. Régebben viszont mások voltak a szokások.

Gyanó Szilvia néprajzkutató így fogalmazott: "Biztos, hogy húsvétkor kerültek ki a legszebb evőeszközök, a legszebb terítők. Külön szőttes volt erre az alkalomra." Hozzátette: leginkább arra figyeltek, hogy tisztaság legyen a házakban húsvétkor. A dekorálás kimerült abban, hogy a legszebb terítőt tették az asztalra. "A tavaszi nagytakarítás. Ez a mai napig tartja magát és ha egy kicsit megnézzük a történelmet, akkor tulajdonképpen az egész XX. században arról szólnak az adataink, hogy húsvétra ragyogni kell a háznak. Ilyenkor meszeltek, töviről hegyire kitakarították az egész házat, kipucolták a kéményt, a kemencét. Ez már tulajdonképpen az esztétikumhoz is tartozik, és hát a higiéniához is."

Napjainkban nagyon sok dekorációs kelléket kínál a kereskedelem. Tojások, bárányok, nyulak különféle anyagból és módon elkészítve várják, hogy megvásárolják őket. A keszthelyi Alphaparban található Csodaországban már több, mint egy hónappal ezelőtt elkezdték keresni a vásárlók ezeket a termékeket. Kertész Gabriella üzletvezetőtől megtudtuk: "A hosszú tél után szeretik látni a színes virágokat. Keresik még a tojásokat, a nyuszifigurákat és a kisbárányokat. Helyben készítünk koszorúkat, asztali díszeket. Nagy választékból tudnak a vásárlók választani."

Az ünnepekhez illeszkedő díszítés az üzletvezető szerint azért fontos és divatos napjainkban, mert ezek a tárgyak otthonosabbá és kedvesebbé teszik a lakást. Népszerűek az egyéb színes díszítőelemek, mint például a selyemvirág: az utóbbi az élő virággal szemben sokkal tartósabb.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nagy Bálint reagálása Czuth Zoltán László levelére.
 
Tegnap lemondásra szólította fel Dósa Zsolt a képviselőt egy két hónapja húzódó parkolási ügy kapcsán.
 
Gyenesdiás méltán büszke az avar korra visszavezethető történelmére. Erről jelent meg most egy könyv.
 
A Fidesz képviselőjelöltje a 6. sz. választókerületben kiírt időszaki voksoláson méreti meg magát.
 
44 dunántúli település 108 iskolája jelezte részvételét az idei Helikoni Ünnepségekre.
 
Mesefoglalkozást tartottak a NépmesePontban a Zöldmező Utcai Általános Iskola diákjai számára.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó