+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Húsvéti díszítési szokások
2019. április 17. szerda 19:11 - Keszthely
Húsvéti díszítési szokások
Napjainkban teljesen természetes, hogy a kereskedelem óriási kínálatot biztosít a díszítésekhez minden ünnephez kapcsolódóan. A húsvétot megelőző hetekben is megjelentek már a különféle módokon elkészített tojások, bárányok, nyulak és egyéb színes elemek. Ez viszont nem mindig volt így.

Gyönyörűen hímzett tojások - a Balatoni Múzeum Tavaszi Népművészeti Tárlatán láthatók mindezek. Zala megye és a Balaton környékének gazdag népművészeti hagyományait, egyben a húsvéti időszak hangulatát idézi meg az április 27-ig nyitva tartó időszaki kiállítás. A tojás, mint termékenységi szimbólum, meghatározó eleme a húsvéti ünnepeknek. Nem csak étkezési, hanem díszítési célt is szolgál. Régebben viszont mások voltak a szokások.

Gyanó Szilvia néprajzkutató így fogalmazott: "Biztos, hogy húsvétkor kerültek ki a legszebb evőeszközök, a legszebb terítők. Külön szőttes volt erre az alkalomra." Hozzátette: leginkább arra figyeltek, hogy tisztaság legyen a házakban húsvétkor. A dekorálás kimerült abban, hogy a legszebb terítőt tették az asztalra. "A tavaszi nagytakarítás. Ez a mai napig tartja magát és ha egy kicsit megnézzük a történelmet, akkor tulajdonképpen az egész XX. században arról szólnak az adataink, hogy húsvétra ragyogni kell a háznak. Ilyenkor meszeltek, töviről hegyire kitakarították az egész házat, kipucolták a kéményt, a kemencét. Ez már tulajdonképpen az esztétikumhoz is tartozik, és hát a higiéniához is."

Napjainkban nagyon sok dekorációs kelléket kínál a kereskedelem. Tojások, bárányok, nyulak különféle anyagból és módon elkészítve várják, hogy megvásárolják őket. A keszthelyi Alphaparban található Csodaországban már több, mint egy hónappal ezelőtt elkezdték keresni a vásárlók ezeket a termékeket. Kertész Gabriella üzletvezetőtől megtudtuk: "A hosszú tél után szeretik látni a színes virágokat. Keresik még a tojásokat, a nyuszifigurákat és a kisbárányokat. Helyben készítünk koszorúkat, asztali díszeket. Nagy választékból tudnak a vásárlók választani."

Az ünnepekhez illeszkedő díszítés az üzletvezető szerint azért fontos és divatos napjainkban, mert ezek a tárgyak otthonosabbá és kedvesebbé teszik a lakást. Népszerűek az egyéb színes díszítőelemek, mint például a selyemvirág: az utóbbi az élő virággal szemben sokkal tartósabb.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
 
Balatongyörökön megnyílt Lajta Gábor festőművész tárlata, lezajlott az “Augusztusi Györöki BorKorzó”.
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó