+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Húsvéti díszítési szokások
2019. április 17. szerda 19:11 - Keszthely
Húsvéti díszítési szokások
Napjainkban teljesen természetes, hogy a kereskedelem óriási kínálatot biztosít a díszítésekhez minden ünnephez kapcsolódóan. A húsvétot megelőző hetekben is megjelentek már a különféle módokon elkészített tojások, bárányok, nyulak és egyéb színes elemek. Ez viszont nem mindig volt így.

Gyönyörűen hímzett tojások - a Balatoni Múzeum Tavaszi Népművészeti Tárlatán láthatók mindezek. Zala megye és a Balaton környékének gazdag népművészeti hagyományait, egyben a húsvéti időszak hangulatát idézi meg az április 27-ig nyitva tartó időszaki kiállítás. A tojás, mint termékenységi szimbólum, meghatározó eleme a húsvéti ünnepeknek. Nem csak étkezési, hanem díszítési célt is szolgál. Régebben viszont mások voltak a szokások.

Gyanó Szilvia néprajzkutató így fogalmazott: "Biztos, hogy húsvétkor kerültek ki a legszebb evőeszközök, a legszebb terítők. Külön szőttes volt erre az alkalomra." Hozzátette: leginkább arra figyeltek, hogy tisztaság legyen a házakban húsvétkor. A dekorálás kimerült abban, hogy a legszebb terítőt tették az asztalra. "A tavaszi nagytakarítás. Ez a mai napig tartja magát és ha egy kicsit megnézzük a történelmet, akkor tulajdonképpen az egész XX. században arról szólnak az adataink, hogy húsvétra ragyogni kell a háznak. Ilyenkor meszeltek, töviről hegyire kitakarították az egész házat, kipucolták a kéményt, a kemencét. Ez már tulajdonképpen az esztétikumhoz is tartozik, és hát a higiéniához is."

Napjainkban nagyon sok dekorációs kelléket kínál a kereskedelem. Tojások, bárányok, nyulak különféle anyagból és módon elkészítve várják, hogy megvásárolják őket. A keszthelyi Alphaparban található Csodaországban már több, mint egy hónappal ezelőtt elkezdték keresni a vásárlók ezeket a termékeket. Kertész Gabriella üzletvezetőtől megtudtuk: "A hosszú tél után szeretik látni a színes virágokat. Keresik még a tojásokat, a nyuszifigurákat és a kisbárányokat. Helyben készítünk koszorúkat, asztali díszeket. Nagy választékból tudnak a vásárlók választani."

Az ünnepekhez illeszkedő díszítés az üzletvezető szerint azért fontos és divatos napjainkban, mert ezek a tárgyak otthonosabbá és kedvesebbé teszik a lakást. Népszerűek az egyéb színes díszítőelemek, mint például a selyemvirág: az utóbbi az élő virággal szemben sokkal tartósabb.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus