+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Piaci szezonnyitó
2019. április 16. kedd 16:45 - Gyenesdiás
Piaci szezonnyitó
Megnyitotta kapuit a gyenesdiási Hal- és Termelői Piac. A szeles, esős idő ellenére megjelentek a helyi termelők, és a Georgikon Burgonyakutató Központja is, akik vetőburgonya vásárral várták az érdeklődőket. Az idén 10 éves piac ebben az évben is finom falatokkal és számos programmal várja a helyieket és a vendégeket egyaránt.

Szörpöket, lekvárokat, házi készítésű tésztákat és gyümölcsöket is kínáltak a gyenesdiási termelői piacon. A Balaton-part szomszédságában 10 éve várják az őstermelők és kézművesek a vásárlókat. A legtöbb árus már a kezdetek óta színesíti a kínálatot, ennek köszönhetően a vásárlókkal és a többi eladóval is jó kapcsolatot ápol.

„A vásárlók nagyon aranyosak, mindenki. Van visszajáró vendégem, újak is vannak, jönnek a Balatonra és akkor beszélgetünk. Szóval nagyon családias.” - mondta Újvári Lászlóné, ékszerkészítő.

A 10 évvel ezelőtt létrehozott termelői piac célja a közösségteremtés, emellett pedig a helyi termelők portékáinak népszerűsítése. A piac különlegessége, hogy különböző halételeket is kínál a látogatóknak, de kézműves söröket és helyi bort is kóstolhatnak az ínyencek. A megnyitón Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője is részt vett, aki a piac kínálatát is szemügyre vette.

„Azt szeretnénk, hogyha az emberek minél több olyan élelmiszert fogyasztanának, amit helyben termelnek meg. Evvel is támogatjuk a helyi termelőket, hiszen nem épül be egyébként a kereskedőknek a haszna ebbe, tehát elvileg olcsóbbnak is kéne lenni. Ez néha így van, néha nem, de akkor is legalább a haszon a termelőnél marad. Másrészt ezek azért általában egészségesebb és jó élelmiszerek.” - tájékoztatott a térség országgyűlési képviselője.

Az ünnepélyes megnyitón a Gyenesdiási ifjú muzsikusok mutatkoztak be a közönségnek. A fiatalok citerán és tekerőlanton is játszottak, a műsorban a Gyenesi Dalárda tagjai működtek közre. Gál Lajos, a település polgármestere beszédében elmondta, a helyi termékeket mellett közösségi térként is működik a gyenesi piac.  

„Egy olyan közösségi kultúra jött létre ilyen piactereken és közösségi tereken, amelyben megjelenik a program, a közös kínálat, a közös bemutatkozás, és mindez Gyenesdiás ázsióját emeli. Én úgy érzem, hogy ilyen tekintetben nagyon-nagyon büszkék kell, hogy legyünk ezekre a közösségekre, civil szervezetekre, meg arra a térre, ami igazi hangulat tér.” - tette hozzá a polgármester.

A jövőben várhatóan egy pályázatnak köszönhetően több átalakítást is végeznek majd a piacon, ezek egyike a tetőponyva felújítása.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
 
Tiszteletjegyeket kaptak rászoruló családok.
 
Egy héttel ezelőtt a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vett mintát a Balatonból, megjött az eredmény.
 
Az újdonságokról a Vodafone, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők vezetői számoltak be.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó