+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A flashmobtól a Halotti beszédig
2019. április 11. csütörtök 16:11 - Keszthely/Gyenesdiás/Alsópáhok
A flashmobtól a Halotti beszédig
Ma van a magyar költészet napja, József Attila születésnapja. Ebből az alkalomból a térség számos iskolájában szerveztek programokat. A keszthelyi Életfa iskola diákjai flashmobbal készültek, Gyenesdiáson többek között Szabó András előadóművész és Maczkó Mária népdalénekes tartott rendhagyó irodalomórát, Alsópáhokon pedig Szálinger Balázs látogatott el a 7-8. osztályosokhoz a költészet napján.

Az Életfa iskolás diákok önállóan készítették el a betűket, amelyek a költészet napja feliratot adták ki a keszthelyi Fő téren. A gyerekek meglepetésekkel is készültek a járókelőknek, idézettel ellátott ajándékokat osztogattak. A sétálóutcán több üzlethelyiségbe is bementek, hogy verset szavaljanak az ott dolgozóknak.        

„Én igazából szeretem a verseket is, és van kettő, úgymond kedvencebb költőm, Petőfi Sándor és Arany János, az ő verseik, amik így tetszenek nekem.” - mondta az Életfa Általános Iskola és AMI egyik diákja, Berecz Barna.

A gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskolában versekkel és népdalokkal tűzdelt rendhagyó irodalomórán vettek részt a 7-8-os diákok. Szabó András előadóművész a Halotti beszéd és könyörgésnek az irodalomra gyakorolt hatását mutatta be a fiataloknak. Az előadáson Maczkó Mária, Magyar Örökség-díjas népdalénekes működött közre.           

„Ennek az irodalmi összeállításnak a lényegét a könyörgés hangja adta meg. Az a hang, ami sajnos 800 éve egy elevenen élő hang költészetünkben történelmünk fájdalmas hozadékaként. Mert – ahogy elkezdtem is mondani – ott van a török-magyar küzdelmek időszakában, ott a kuruc kor küzdelmeiben, 1848-49 versbe foglalt imáiban is, és sajnos történelmünk fájdalmas hozadékaként – így fogalmaztam – ott van 1920 után.” - emelte ki az előadóművész.

A Dr. Szántó Imre Általános Iskolában Szálinger Balázs, József Attila-díjas költőt látták vendégül. Az alkotó hazajár Alsópáhokra, hiszen a település lakója volt. Az iskola felső tagozatosainak most nem csak a magyar lírát, hanem a költőt magát szerette volna közelebb hozni.

„Arra kell játszani, hogy eleve azt elhitetni velük, hogy én pont ugyanolyan padban ülő gyerek voltam ugyanitt, mint ők, mert egyébként igen. A világon semmi különbség közöttünk nincsen, nem vagyok egy asztronauta, sem mesehős, sem semmi extrém dolgot nem csinálok, hanem egyszerűen nekem úgy alakult a pályám, hogy ehhez értek, én máshoz nem értek.” - tájékoztatott a József Attila-díjas költő.

Az alsópáhoki rendezvényen szó esett arról is, hogy miből él egy költő, és a diákoknak is lehetőségük volt kérdezni Szálinger Balázstól.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A buszmegállókban és a forgalmasabb közterületeken lehet találkozni a GESZ munkatársaival.
 
Zalaszántó önkormányzata a járvány megfékezésének érdekében döntött a lezárás mellett.
 
A gyógytavat lezárták, a szakrendelések többsége továbbra is működik az intézményben.
 
A koronavírus-járvány továbbterjedésének megelőzősére hozták meg a döntést a városvezetők.
 
A kijárási korlátozás nem akadályozza az önkénteseket abban, hogy adjanak vért.
 
A keszthelyi kulturális intézmények a járványhelyzetben sem hagyják magára a közönséget.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó