+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / "Katasztrófahelyzethez riasztották" a fiatalokat
2019. április 5. péntek 13:27 - Balatongyörök
"Katasztrófahelyzethez riasztották" a fiatalokat
Nyolc csapat indult az idei katasztrófavédelmi ifjúsági vetélkedőn. A területi döntőt ebben az évben is Balatongyörökön rendezték meg az illetékes szervek, melyen általános és középiskolások mérték össze tudásukat, mely magában foglalja a katasztrófavédelmi és az egészségügyi ismeretek is. A győztes csapat jövő héten a megyei versenyre utazhat el Zalaegerszegre.

Egy elképzelt baleseti szituációhoz sorolják a tudnivalókat a versenyen résztvevő diákok. Többek között a veszélyes anyagokat kellett ezen a helyszínen azonosítaniuk. A megmérettetésen 11 állomás várt a fiatalokra. A keszthelyi Asbóth Szakgimnázium ebben az évben több csapatot is indított. A 12-dikesek első feladata az ár- és belvízvédekezéshez kapcsolódott, ahol időre kellett homokzsákokat pakolniuk egymásra.

„Meglepően gyorsan ment a csapatnak a színvonala kapcsán, illetve hát szerintem jobb időt futottunk, mint vártuk, szerintem baromi jól sikerült.” - mondta el Hardi Botond

A vetélkedőn összesen 8 csapat indult, közülük 2 zalaszentgróti- és 6 a keszthelyi járásból. Az eseményen nem csak középiskolások, az alapfokú intézmények tanulói is megmérettették magukat. A hévízi Illyés Gyula Általános Iskola ötödikesei is szépen vették az akadályokat. A tűzoltási és mentési eszközök felismerése sem okozott gondot a csapat fiú tagjainak. Amíg ők ezzel tevékenykedtek, a lányok a mentőkötelet fűzték.

„Nyolcas fonásban össze kellett fonni a kötelet és ilyenkor össze szokták még egy nyolcasba összedobni és az öv mindig itt a szív fölött van és így szokták felrakni a tűzoltóra vagyis a tűzoltóautóra a kampóra és le szokták a negyedikről dobni és akkor az egész kibomlódik.” - ismertette Mózer Sára

A versenyfeladatok idén is nagyon összetettek voltak. A mentési feladatok mellett elsősegélynyújtási ismereteiket is be kellett mutatniuk a fiataloknak. A szituációban két sérültet találtak, akikhez mentőt hívtak, majd el kellett látniuk őket. Ezen kívül a mocsárjárás is modellezték a gyerekek, de térképismereti és iparbiztonsági feladatokkal is ellátták őket a szervezők. A Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Laczikó Károly elmondta, elsősorban az ifjúságnevelés a verseny célja, valamint, hogy bemutassák azokat a feladatokat, melyeket a tűzoltóság és a katasztrófavédelem a mindennapokban végez.

„Ez egy kicsit ilyen bemutató jelleggel nekik is egy ízelítőt ad, hogy mit kellene, hogyha mondjuk ilyen munkakörben dolgoznának, de akár azt is mondhatnánk, hogyha állampolgárként találkoznak egy ilyen helyzettel, akkor hogyan tudják a saját érvényesülésüket elősegíteni.”

A területi verseny győztes csapatának nem lesz sok ideje pihenni, ugyanis a megmérettetés a megyei döntővel folytatódik jövő héten Zalaegerszegen.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A nagy melegben védjük bőrünket a nap káros hatásaitól!
 
Az egészséges életmódra és a sportra fektették a hangsúlyt a cserkész táborban.
 
Vendégünk: Forstner Anna a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke
 
Az útlezárás a tervek szerint július 8-án reggel 8 órakor kezdődik, és július 12-e 18 óráig tart.
 
A voksokat októberig lehet leadni a 12 döntőbe került fára.
 
Senki nem sérült meg. Körülbelül ezer ügyfélnél ment el az áram Gyenesdiáson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár