+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kőrisfa csemetéket ültettek a véderdőben
2019. március 22. péntek 16:25 - Hévíz
Kőrisfa csemetéket ültettek a véderdőben
Elültették az első facsemetéket a hévízi véderdőben. A tavat körülvevő területen tavaly kezdődött a rekonstrukció, melynek célja az erdő többkorúsítása. Erre a tó felszínét borító párapaplan megőrzése miatt van szükség. A csemeték elültetésében a hévízi Illyés Gyula Általános Iskola diákjai is részt vettek.

A tó közvetlen környezetében lévő véderdőben nagyjából 30-35 évesek a  fák. Ezek nem számítanak idősnek, viszont mivel egykorúak, így egyszerre érik majd el a várható legmagasabb biológiai korukat. Éppen ezért fontos, hogy fiatal csemeték kerüljenek a kialakított lékekbe. Az erdőben természetes megújulás is van, ez azonban kevés, így szükség van a fatelepítésre is. A hévízi Illyés Gyula Általános Iskola öko szakkörös diákjai is fontosnak tartják a faültetést.       

„Törődnünk kell a világunkkal, a fák segítenek a lélegzésben és nagyon fontosak.” - mondta az iskola tanulója, Erős Anna.

A tavat körülvevő véderdő rendkívül fontos szerepet tölt be. Ennek köszönhető ugyanis, hogy a tó felett lévő párapaplant nem fújják el a szelek, így folyamatosan biztosítani tudja a víz hőmérsékletét. A szakemberek 72 léket alakítottak ki az erdőben, ebbe 4400 égerfát, 3600 kőrist és 3000 kocsánytalan tölgy csemetét ültetnek el. A fák helyét a talajszint határozza meg.

„Ahhoz, hogy egy fiatal, egy új nemzedék indulhasson el, ahhoz növőteret kell biztosítanunk. A növőteret pedig úgy tudjuk biztosítani, hogy kis lékekben kivágjuk az ott levő középkorú vagy idősebb fákat. Hogyha oda be tud sütni a nap, van növőtér a kis csemeték számára, akkor el tud indulni egy új nemzedék, és ha ezt még kétszer-háromszor megismételjük, akkor több korú lesz az erdő. Az a cél, elméletileg az volna a jó, hogy 1-től 100 éves korig mindenféle korú, tehát 100 féle korú fa legyen.” - tájékoztatott Vissi Géza, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház erdőgondnoka.

Az Illyés Gyula Általános Iskola diákjainak segítségével 300 kőrisfa csemetét ültettek el a szakemberek. Ez az őshonos fafaj akár 150-200 évig is elél, a két éves csemeték 3-4 év múlva mutatnak jelentős növekedést. A véderdő rekonstrukciója egy pályázat keretében valósul meg.          

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
 
Az idei szezonban sem történt kirívó bűncselekmény sem a strandon sem a város többi részén.
 
A Fejér György Városi Könyvtár igazgatója a legmagasabb szakmai elismerést vehette át.
 
Elkészült a Keszthelyi TV és a Balatoni Krónika kampányszabályzata.
 
5 országból több mint 80 versenyző érkezett a keszthelyi eseményre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó