+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kőrisfa csemetéket ültettek a véderdőben
2019. március 22. péntek 16:25 - Hévíz
Kőrisfa csemetéket ültettek a véderdőben
Elültették az első facsemetéket a hévízi véderdőben. A tavat körülvevő területen tavaly kezdődött a rekonstrukció, melynek célja az erdő többkorúsítása. Erre a tó felszínét borító párapaplan megőrzése miatt van szükség. A csemeték elültetésében a hévízi Illyés Gyula Általános Iskola diákjai is részt vettek.

A tó közvetlen környezetében lévő véderdőben nagyjából 30-35 évesek a  fák. Ezek nem számítanak idősnek, viszont mivel egykorúak, így egyszerre érik majd el a várható legmagasabb biológiai korukat. Éppen ezért fontos, hogy fiatal csemeték kerüljenek a kialakított lékekbe. Az erdőben természetes megújulás is van, ez azonban kevés, így szükség van a fatelepítésre is. A hévízi Illyés Gyula Általános Iskola öko szakkörös diákjai is fontosnak tartják a faültetést.       

„Törődnünk kell a világunkkal, a fák segítenek a lélegzésben és nagyon fontosak.” - mondta az iskola tanulója, Erős Anna.

A tavat körülvevő véderdő rendkívül fontos szerepet tölt be. Ennek köszönhető ugyanis, hogy a tó felett lévő párapaplant nem fújják el a szelek, így folyamatosan biztosítani tudja a víz hőmérsékletét. A szakemberek 72 léket alakítottak ki az erdőben, ebbe 4400 égerfát, 3600 kőrist és 3000 kocsánytalan tölgy csemetét ültetnek el. A fák helyét a talajszint határozza meg.

„Ahhoz, hogy egy fiatal, egy új nemzedék indulhasson el, ahhoz növőteret kell biztosítanunk. A növőteret pedig úgy tudjuk biztosítani, hogy kis lékekben kivágjuk az ott levő középkorú vagy idősebb fákat. Hogyha oda be tud sütni a nap, van növőtér a kis csemeték számára, akkor el tud indulni egy új nemzedék, és ha ezt még kétszer-háromszor megismételjük, akkor több korú lesz az erdő. Az a cél, elméletileg az volna a jó, hogy 1-től 100 éves korig mindenféle korú, tehát 100 féle korú fa legyen.” - tájékoztatott Vissi Géza, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház erdőgondnoka.

Az Illyés Gyula Általános Iskola diákjainak segítségével 300 kőrisfa csemetét ültettek el a szakemberek. Ez az őshonos fafaj akár 150-200 évig is elél, a két éves csemeték 3-4 év múlva mutatnak jelentős növekedést. A véderdő rekonstrukciója egy pályázat keretében valósul meg.          

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Varga József edző.
 
A beruházás várhatóan május végén fejeződik be.
 
A területet százméteres sugarú körben lezárták a rendőrök.
 
A szervezők havonta hívnak el helyi előadókat, hogy bemutassák motivációjukat.
 
A katasztrófavédelem kéri a lakosságot, hogy a tavaszi égetéseknél körültekintően járjanak el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus