+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nyári gumi: ideje felszerelni
2019. március 14. csütörtök 19:03 - Keszthely
Nyári gumi: ideje felszerelni
Nem csak drága, hanem balesetveszélyes is - hangsúlyozzák a szakemberek, ha a téli gumiabroncs nyári használatáról esik szó. Drága, mert jobban kopik - valamint, többek között nő a féktávolság is. A tavaszi és őszi időszakban célszerű és időszerű az évszaknak megfelelő kerekek felszerelése. A hőmérsékleti viszonyok hamarosan indokolttá teszik a szervizek felkeresését.

Egyre többen keresik fel a szervizeket a gépkocsi tulajdonosok: a nyári gumikat szereltetik fel. Az emelkedő hőmérsékletek miatt Szabó Sándor már felszereltette elektromos autójára a nyári abroncsokat. Így látja: "Én megmondom őszintén, nagyon fontosnak tartom. Én múlt héten, március elején már lecseréltem, nekem már a nyári gumik vannak. Voltak a 20 fokos hőmérsékletek, 14-16 fokos volt az aszfalt, akkor már a téli gumi nem jó. Ilyenkor sokkal jobb már a nyári gumival menni. Igaz, hogy hajnalban előfordulnak egy kicsit hűvösebb időszakok, de nem érdekes, csak az ember legfeljebb a veszélyes kanyarokban kicsit lassabban megy, jobban vigyáz."

Nyári gumikkal teli szállítmány érkezik az egyik keszthelyi gumiszerviz és kereskedéshez. Utánpótlás van, hiány az idén nem várható. Már az elmúlt hetek óta jönnek ide az ügyfelek gumit cseréltetni, egyre növekvő számban. Előnyben vannak, akik a téli és a nyári szettre is külön felnit tartanak, mivel így gyorsabb a gépkocsira való felszerelés. Ha ez nem így van, a szervizek először lefejtik a gumit a felniről, majd ráteszik az aktuálisat. A csere alkalmával mindenképpen javasolt a centírozás is.

"A jó minőségű futófelület kiemelt fontosságú a biztonság szempontjából. Nem érdemes bizonytalan, kétes eredetű, például ismeretlen távol-keleti importból származó, vagy használt abroncsokat vásárolni" - vélekedik Cserép Ferenc gumiszerviz tulajdonos. "Amire figyelni kell, hogy az abroncsok célszerű, hogy 3 mm profilmélységgel rendelkezzenek, holott a KRESZ csak 1,6 mm-t ír elő. Viszont vizes utakon célszerűbb a nagyobb profilmélység. Ugyanis az aquaplaning, a vízen csúszás, az nagyon hamar bekövetkezhet és balesetveszélyes, hogyha a profilminőség nem megfelelő" - tette hozzá.

Mindezen felül arra figyelmeztet a szakember, hogy a légnyomást a cserét követően sűrűn ellenőrizzük. Az alacsony légnyomás idő előtti kopáshoz, esetleg vászonrepedéshez vezethet. A téli időjárási körülményekhez készített mintázat nem csak a féktávolság növekedése miatt veszélyes nyáron, hanem hangossága miatt rontja a komfortérzetet is. Az idei évben - tavalyhoz képest - a gumiabroncsok árának hat-tíz százalékos emelkedésére lehet számítani. A kiválasztásnál sokat segít a néhány éve kötelező gumiabroncs címke, erről a fontosabb paraméterek olvashatók le.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A buszmegállókban és a forgalmasabb közterületeken lehet találkozni a GESZ munkatársaival.
 
Zalaszántó önkormányzata a járvány megfékezésének érdekében döntött a lezárás mellett.
 
A gyógytavat lezárták, a szakrendelések többsége továbbra is működik az intézményben.
 
A koronavírus-járvány továbbterjedésének megelőzősére hozták meg a döntést a városvezetők.
 
A kijárási korlátozás nem akadályozza az önkénteseket abban, hogy adjanak vért.
 
A keszthelyi kulturális intézmények a járványhelyzetben sem hagyják magára a közönséget.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó