Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Nem kapkodtuk el a gumicserét
2020. máj. 26. kedd | Keszthely
Nem kapkodtuk el a gumicserét
A gépjárművek abroncsainak cseréjét végző szakemberek úgy tapasztalják: a járvány miatt hozott korlátozó intézkedések idején megcsappant az ügyfelek száma. Ez annyit jelent, hogy a legtöbb tulajdonos későbbre halasztotta a téli gumiszettjének nyárira cserélését. A lépés érthető, annak tükrében is, hogy aki tehette, nem is közlekedett gépkocsival.

Fontos biztonsági eleme a gépjárműnek a megfelelő gumiabroncs, jelentős szerepe van a balesetmentes közlekedésben. Hét Celsius fok felett romlik a tapadás, jobban kopik a gumi és nő a féktávolság is. A pénztárca is bánhatja: a gyorsabb kopás következtében előbb válik használhatatlanná a gumi. Szeiler István már márciusban gondoskodott a cseréről: "A nyári gumit fékezéseknél én hatásosabbnak tudom vagy gondolom, ezért nem véletlenül van kétféle gumi, nyári és téli, mert mind a kettőnek megvan gondolom a tulajdonsága" - mondja.

A szervizekben napjainkban is zajlik a gépjárművek gumijainak cseréje. Bár már május vége van, még mindig vannak ügyfelek. A kijárási korlátozás miatt ugyancsak alapos indokkal lehetett otthonunkat elhagyni, de a gumiszerviz meglátogatása nem volt tiltott eddig sem. A szervizeket valószínűleg egészségügyi megfontolásból keresték kevésbé eddig az autósok. Farkasné Andrea azt mondja: máskor is május végén szokta bonyolítani a cserét. "Én fontosnak tartom, hogy a téli gumikat lecseréljük a nyári gumikra, hiszen az időjárás változik, muszáj ezt megtenni. Én általában mindig ugyanoda szoktam vinni a cserére a gumikat, ahol eddig is voltam. Nagyon meg vagyok elégedve velük, tehát nekem semmi problémám itt nincs" - tette hozzá.

A járvány a tavaszi gumicsere megszokott rendjét is felülírta: mivel sokan alig használták az autójukat, nem érezték annyira sürgetőnek a gumis műhely felkeresését - eddig. Ennek a gumiszerviznek a tulajdonosa is úgy látja: a korábbi években jellemző csereszezon jóval későbbre tolódott. Az árak jellemzően ebben az évben is emelkedtek.

"Azt tapasztaljuk, hogy mindenképp tolódott a szezonunk. Ennek két oka is van: hogy elég hosszan elnyúlott a tél, tehát nem akart melegebb idő lenni, sokáig voltak fagyok. Ezután következett a vírushelyzet, ami szintén eltolta a tavaszt, a tavaszi szezonunkat és még most, jelen pillanatban is tart a szezon. Igaz, hogy most már a vége felé, de még mondhatjuk, hogy van" - mondja a gumiszerviz tulajdonosa, Cserép Ferenc, majd így folytatja: "A biztonság alatt értjük azt, hogy ugye a kanyarstabilitás a nyári abronccsal sokkal jobb; ha netalántán meg kell állni, akkor a féktávunk kis rövidebb. A nyári gumiabroncs a melegebb hőfokhoz van tervezve, ezért jobb is."

Vásárláskor fontos szempont lehet az abroncs zajossága. Ennek decibelben való feltüntetése már hét és fél éve kötelező. Használat közben folyamatosan ellenőrizni kell a profilmélységet is, de nem csak arra, hanem az abroncs életkorára is kell figyelni. Mindez a biztonság érdekében fontos szempont. A légnyomást a cserét követően, majd folyamatosan ellenőrizni kell, az alacsony nyomás ugyanis idő előtti kopáshoz vezethet. Az autósoknak a gumicseréhez ajánlott a sorbanállás elkerülése érdekében előzetesen telefonon kérni időpontot.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2019. már. 14. csütörtök 19:03 | Keszthely
Egyre többen keresik fel a szervizeket a gépkocsi tulajdonosok: a nyári gumikat szereltetik fel.
| 2022. már. 23. szerda 19:04 | Keszthely
Az évszaknak megfelelő abroncsot használjunk az autón!
| 2024. máj. 28. kedd 19:15 | Cserszegtomaj
Tavaly év végén nyertek a cserszegtomaji polgárőrök pályázati támogatást a Magyar falu programban.
| 2023. szep. 5. kedd 14:45 | Keszthely
A nemzetközi szintű veteránautó kiállítás és szépségverseny két napon keresztül tartott.
| 2023. jún. 21. szerda 16:20 | Keszthely
Az elmúlt hetekben országszerte többen szenvedtek balesetet, volt, ami tragédiával is végződött.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:15
Balatoni Mozaik
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.