Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Váltsunk téli gumira!
2022. nov. 2. szerda | Keszthely
Váltsunk téli gumira!
Az elmúlt napokban egyre többen keresték fel a gumiszervizeket, hogy lecseréljék a nyári abroncsokat télire. A hivatalos állásfoglalás szerint +7 Celsius-fok alatt már nem javasolt nyári gumival közlekedni, mert balesetveszélyes lehet. A szervizek tulajdonosai azt javasolják a járművezetőknek, hogy minél előbb kérjenek időpontot, mert a rossz idő beköszöntével megnövekszik a várakozási idő.

Folyamatosan érkeznek az autók ebbe a keszthelyi gumiszervizbe. A tél közeledtével sokan nem otthon, hanem szakemberekkel cseréltetik le az abroncsokat. Különösen igaz ez akkor, ha nem a teljes kereket, hanem csak gumit kell cserélni a meglévő felnin. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a járművezetők egyre tudatosabbak és egyre korábban végeztetik el ezt a műveletet.       

„Ha nagyon jó idő van – múlt héten cseréltettem, akkor még nagyon jó idő volt. Ettől függetlenül utána meg már időpontot, már így is nehezen kaptam időpontot. Három napot kellett várnom rá. nekem ez nagyon fontos, hogy a téli gumit feltetessem, és a nyárit meg le.” - mondta egy kuncsaft, Elek Gyula.

A gumiszervizekben novemberben már nagyüzem van. Egy kerékcsere nagyjából fél órát vesz igénybe, de a téli szezon elején sokszor előfordul, hogy már nem, vagy csak hosszas várakozással tudnak időpontot adni. Hazánkban nem kötelező a téli gumi használata, a nedves, fagyos útburkolat azonban kifejezetten balesetveszélyes, ha nem megfelelő abroncsot használunk.

„A roham durván olyan másfél-két hete kezdődött el, igaz nem olyan iramban, mint a tavalyi évben. Nagyjából kezdenek tudatosak lenni az emberek. Tehát ne mindig az időjárást nézik, hanem a naptárt is szerencsére. Ez nekünk is segít, de szerencsére a közlekedésben is. Hogyha nincs lecserélve, és egyszerre jön a hirtelen a rossz idő, az fizikai képtelenség, hogy mi és a kollégák ezt mind egyszerre le tudjuk vezényelni, ezt a sok gumicserét.” - tájékoztatott Cserép Ferenc, a Cserép Gumiszerviz tulajdonosa.

A kerekeket biztonságtechnikai szempontból is érdemes lecserélni. A téli guminak más az összetétele, így a hideg időben jobban tapad az úttesten. Arra is nagyon fontos figyelni, hogy a felszerelt gumi ne legyen öreg vagy kopott. Ugyanis ez is balesethez vezethet. A téli gumi csatornamélysége mélyebb, ezért sokkal jobb tapadást biztosít. 

„Magyarországon egy rendelet szabályozza, hogy a gumiabroncs csatornamélysége legalább 1,6 mm-nek kell lennie. Ezt azért a gumigyártók inkább 4 mm-re teszik. Mint mondtam, itthon nem kötelező a téli gumi, de egészen más a gumiabroncs felépítése, és a szerkezete, más az anyaga, Hideg időben a nyári abroncs felkeményednek, és a fékezhetőség, a tapadás jelentősen romlik.” - emelte ki Mile Tibor, a Magyar Autóklub Közlekedésbiztonsági Szakágának igazgatója.

A szakemberek azt javasolják, még a hideg hirtelen beállta előtt kérjünk időpontot a gumiszervizekbe. Ugyanakkor számoljunk azzal is, hogy a várakozási idő akár több nap is lehet.  

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. nov. 2. csütörtök 12:05 | Keszthely
Időben váltsunk téli gumira!
| 2021. nov. 17. szerda 19:07 | Keszthely
Sokan az utolsó pillanatra hagyják az abroncsok cseréjét, pedig hetekkel ezelőtt beköszöntött a rossz idő
| 2020. nov. 10. kedd 19:05 | Keszthely
Időben cseréljük le a nyári gumikat!
| 2019. nov. 1. péntek 19:06 | Keszthely
Beköszöntött a rossz idő. Le kell cserélni a nyári gumikat az autónkon!
| 2019. már. 14. csütörtök 19:03 | Keszthely
Egyre többen keresik fel a szervizeket a gépkocsi tulajdonosok: a nyári gumikat szereltetik fel.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.