Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Időben váltsunk téli gumira!
2021. nov. 17. szerda | Keszthely
Időben váltsunk téli gumira!
Az autósok ismerik a 7 Celsius fokos határt, amikor le kell cserélni a nyári gumikat, azok használata már nem javasolt. Sokan mégis úgy gondolják, hogy ráérnek a gumik lecserélésével. Egy kopott abroncs azonban nagy balesetet eredményezhet. A szakszervizben évek óta figyelmeztetik az autótulajdonosokat, hogy ne várjanak a gumicserével az utolsó pillanatig, mert a tömeges igényt csak várakozási idővel tudják vállalni.

Megállás nélkül dolgoznak az egyik keszthelyi gumiszervizben. A ködös, párás idő beköszöntével egyre többen kérnek időpontot. A reggeli hőmérséklet hetek óta indokolja az abroncsok cseréjét. Ennek az autónak a tulajdonosa, fontosnak tartja időben elvégeztetni a téli gumik felszerelését.

"Szerencsére keserű tapasztalatom nem volt, viszont elég sokat autózunk és láttam már azt, hogy milyen különbség tud lenni – illetve tapasztalom is, hogy különbség  van- a gumi és gumi között. A téli, nyári de még azon belül is a minőség felé. Én azt tapasztaltam, hogy azért érdemes elmenni. "- mondta el Héri János.

A megfelelő tapadást csak a téli abroncsok tudják biztosítani. A jogszabályi előírás szerint a gumiabroncs futófelületének mélységének legalább 1,6 mm-nek kell lenni, illetve 75 cm-nél nagyobb átmérőjű gumiabroncs esetében legalább 3 mm-nek. Egy kopott gumi, aminek a profilmélysége az előírt szint alá csökkent nagyon veszélyes lehet a közutakon. Egy rossz gumiabroncs növelheti a féktávolságot és ronthatja a gépkocsi kormányozhatóságát is.  Sokan az utolsó pillanatra hagyják a téli gumik felszereltetését. A szakszervizben azt mondják, ennek ellenére az autósok évről-évre fegyelmezettebbek. Időben bejelentkeznek gumicserére.

"A tapasztalat az,hogy elsősorban a külföldön dolgozók- tehát tőlünk nyugatabbra dolgozók- jönnek gumiabroncsokat cseréltetni. Az ottani előírások és az időjárási viszonyok miatt nekik muszáj, Ez általában már szeptember hónapban meg szokott kezdődni. Utána jönnek a flottás autók és a legvégén jönnek sajnos csak a magán autósok. Tisztelet a kivételnek, mert azért van. Amire nagyon ügyelni kell ilyenkor, hogy a megváltozott időjárási viszonyok miatt egyre nyálkásabbak az utak. Több a csapadék, ilyenkor fokozódik a csúszásveszély."- mondta a Cserép Ker és Gumi Szervíz tulajdonosa, Cserép Ferenc.

Az autósok  gyakran régi gumikat szereltetnek fel a téli hónapokra amiknek a minősége már nem megfelelő. A gumiabroncsok ára ugyan az elmúlt évhez képest 20-30 százalékkal nőtt, de nem szabad kockáztatni, figyelmen kívül hagyni az időjárás okozta változásokat, veszélyeket- figyelmeztetnek a szakemberek.  Egy váratlan közlekedési helyzetben a jó gumi életet menthet. Fontos tudni továbbá, hogy Magyarországon nincs téli –nyári szezon, de amennyiben a közúti baleset okozása a kopott gumi miatt történt, a bírósági büntetési tételek is súlyosabbak lehetnek.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. jan. 10. szerda 17:23 | Keszthely
Keszthelynél összefüggő jégpáncél keletkezett szerda reggelre a partmenti területeken.
| 2024. jan. 4. csütörtök 18:23 | Zalaegerszeg
A szakemberek dolgát a kiszámíthatatlan időjárás is nehezítette.
| 2023. nov. 22. szerda 17:06 | Keszthely-Siófok
Fokozottan kell figyelni késő ősszel annak, aki kihajózik a Balatonra.
| 2023. júl. 13. csütörtök 17:17 | Keszthely
Csütörtök délig mindössze egy keszthelyi és egy hévízi vonulása volt a helyi tűzoltóknak.
| 2023. ápr. 18. kedd 18:01 | Keszthely
Keszthelyen több eső esett az elmúlt héten, mint egy átlagos áprilisi hónapban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:00
Szignatúra
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.