+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Eucharisztikus Kongresszusra emlékeznek kiállítással
2019. március 6. szerda 19:46 - Keszthely
Eucharisztikus Kongresszusra emlékeznek kiállítással
A Veszprémi Szalézium Érsekségi Turisztikai Központ elhozta Keszthelyre azt a kiállítást amit a 80 éve megrendezett Budapesti Eucharisztikus Kongresszus emlékére állítottak össze. A tárlat anyaga korhű fotókkal, dokumentumokkal tükrözi az 1881 óta rendszeresen megrendezett nemzetközi egyhetes programokat. A Kis Szent Teréz-Bazilikában látható kiállítást Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek nyitotta meg.

Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek az 1938-as budapesti Eucharisztikus világkongresszus eseményeiről beszélt Keszthelyen azon a kiállítás megnyitón amit a két év múlva megrendezésre kerülő kongresszus előkészületeiben emlékként rendeztek meg . A 2016-ban megtartott Fülöp -szigeteki  Cebuban megtartott 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson jelentette b e Ferenc pápa,hogy  a következő kongresszus rendezési jogát Budapest kapta meg. Az egyhetes kongresszus programjai többnyire a fővárosban zajlanak majd.

"Jövő szeptemberben lesz majd egy nagy első áldozás. Arra fogom én is kérni a pap testvéreket,hogy az első áldozós gyerekeket ne áldoztassák meg korábban,tavasszal vagy nyár elején  ahogy szokták,hanem hozzák majd fel Budapestre, s ott majd egy több ezres gyermeksereg fog majd együtt első áldozni. Ez nem csak látványos dolog,hanem én azt gondolom,hogy a gyermekeknek is nagy élmény lesz."- mondta a megnyitón Márfi Gyula érsek.

A világméretű rendezvény első budapesti állomását idéző tárlat  mindenki számos olyan anyagot tartalmaz  ami lelki megújulást is hordoz látnivalóiban. A Veszprémi főegyházmegye fontosnak tartja,hogy mindenki számára elérhető legyen  a múltidéző összeállítás.

"Nem csak a fiatalok,hanem az idősek is vissza tudjanak nézni arra az időszakra,hogy milyen volt a két világháború között Magyarország,milyen volt a két világháború között az élet. Micsoda tömegek voltak az Eucharisztikus kongresszuson és lehet,hogy ma már nincsenek akkora tömegek mint régen. Ez biztos, de fontos az,hogy mi is felizzítsuk azt a hitet önmagunkban amit őseinktől kaptunk akár a nagyszüleinktől,akár a szüleinktől."- adott tájékoztatást Tóth Tamás káplán.

A kiállított tablók jól mutatják, hogyan öltöztek régen a papok, hogyan ünnepelt Budapest 1938-ban. Szinte megelevenedik az akkori érzésvilág. Az az év Szent István éve is volt, duplán ünnepeltek hazánkban. A kiállítás első napján volt olyan tárlat látogató akinek tárgyi emlékei is vannak a 80 éves eseményről.

"Ez az 1928-as kongresszusnak volt a jelvénye,ezt otthon szüleimnél, több féle album meg van kis képecskék meg vannak,kis kőlapon is rajta van ez a jelvény,úgy,hogy ők biztosan fent jártak a családdal."- mutatta büszkén jelvényét Somogyi Ágnes.

A keresztény életünk forrására felhívó  2020-as eseményre  négy éves előkészülettel kerül sor. Addig is számos rendezvénnyel, imádsággal és kiállítással szemléltetik a világesemény fontosságát. Keszthelyen a kiállítás június 10-ig látogatható.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus