+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Balaton: változott a szabályozási szint
2019. február 28. csütörtök 19:09 - Keszthely
Balaton: változott a szabályozási szint
Megváltozott a Balaton felső szabályozási szintje. Két kísérleti év után, az idei évtől lépett életbe az új, magasabb érték. Ettől azt várják a szakemberek, hogy az aszályosabb időszakokban is legyen olyan tartalék a tóban, ami mozgásteret ad a szint megfelelő fenntartásában. Nem utolsó sorban, mindez hozzájárul a jelenleg kiváló vízminőség megtartásához is.

Az Érdről Keszthelyre érkező Cseh házaspár egyik első dolga volt, hogy a Balaton partjára látogatott. Cseh Péter és felesége több éve járt utoljára a tó mellett. "Rengeteget változott azóta a Balatonnak a minősége. Egyrészt tisztább lett a víz és magasabb is, tehát pótoltak" - véli Cseh Péterné.

A tó vízszintje évek óta jól kezelt. A szabályozási szintek bevezetésének és azok következetes betartásának eredménye a megfelelő mennyiségű víz. A szakemberek két év megfigyelési időszak után javasolták a téli időszak száztíz centiméteres felső szabályozási szintjének tíz centiméterrel való növelését. Ez az emelés hatvanmillió köbméterrel több vizet jelent a Balaton számára. Ez egy nagyon komoly tartaléknak számít.

Dr. Burucs Zoltán, a Kaposvári Egyetem docense elmondta: "A 120 cm-t most súroljuk. Átlagosan 117 cm a Balaton vízállása. Keszthelynél ennél is kevesebb, mert ugye leng a Balaton - itt csak 112 cm-t lehet most látni a vízmércén, de ez nem hivatalos mérce egyébként. A téli szabályozási szint 110 cm, tehát fölötte vagyunk a téli szabályozási szintnek, de ez ebben a pillanatban nem probléma, mivel nincs jég."

"Ha jég lenne a Balatonon, az veszélyeztetné a partműveket" - tette hozzá az egyetem mezőgazdasági vízgazdálkodással, szennyvíztisztítással, vízminőség-védelemmel foglalkozó szakembere. A védművek emelésére és a Sió csatorna körüli átalakításokra körülbelül negyven milliárd forintot különített el a kormányzat. A százhúsz centiméteres szint eltérése plusz-mínusz öt centiméter lehet. A zsilipet tehát csak a százhuszonhat centiméteres szint elérése esetén nyitják meg.

A víz minőségét hivatalosan csak két hét múlva kezdik vizsgálni. "Jó eredmény várható" - borítékolja Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Hozzátette: "Gyakorlatilag a víz minőségére egyelőre pontos adataink még nincsenek, hiszen közel két héttel ezelőtt még parti jég volt a Balatonon. Március közepétől mérik a kollégák a víz minőségét - eleinte havonta, a szezonban pedig kéthetente. Amit a szakemberek erről most elmondtak, hogy az egészen biztosan kijelenthető, hogy a Balaton vízminősége most, így a tél végén hibátlan. Tehát tökéletes a vízminőség ebben a pillanatban."

A megemelt szabályozási szint a Balaton déli partján élőknek okozhat problémát. Az elkülönített negyven milliárdos összegből ennek megoldására is jut majd keret.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus