+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A hullott agancsnak az erdőben a helye
2019. február 20. szerda 16:54 - Keszthely, Alsópáhok
A hullott agancsnak az erdőben a helye
Több százezer forinttal és akár börtönnel is büntethető az, aki engedély nélkül gyűjti és értékesíti a szarvasok elhullatott agancsai a hazai erdőkben. A talált trófeák az adott területen vadászatra jogosult személyének tulajdonát képezik, melyekből fontos következtetéseket vonnak le. A hajtás sem ajánlott ebben az időszakban, hiszen az állatok zavarásával megnőhet a balesetveszély a közutakon is.

Egyre több agancsos képanyagot töltenek fel az erdőlátogatók a videómegosztó portálokra. Február elejétől hullajtják ugyanis koronáikat a szarvasbikák. Az agancsok felfedezése mindig is népszerű volt a kirándulók körében. Fontos azonban tudni, hogy ezeket gyűjteni szigorúan tilos, kivéve, ha engedéllyel rendelkezik az illető – hívják fel a vadászok a figyelmet. Az illegális birtoklás a törvény szerint lopásnak minősül és több százezer forintos bírsággal sújtható. Az engedélykiadásra ritkán van példa.

„Az a fő oka, hogy az agancsgyűjtéssel általában, főleg ha ez szervezetten és valahol sajnos kutyákkal is végzik, ezek annyira zaklatottá teszik az állományt, hogy állandóan vonulnak. Megnő ezzel az állandó vonulással akár a balesetveszély is a közutakon, tehát nincs nyugalma a vadnak, tehát ezért nem adunk ki általában engedélyeket.” - ismertette Szakács István a Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészetének igazgatója.

A szarvasok szándékos zavarása során megvalósulhat az állatkínzás vétsége is, mely szabadságvesztéssel büntethető. Az illegálisan gyűjtött agancs felvásárlása pedig orgazdaságnak számít. A kirándulóknak azt javasolják a szakemberek, ha egy erdőben hullott trófeát találnak, hagyják ott.

A levetett agancsok nagyon fontosak az vadgazdálkodók számára – mondta el Németh Vera. A vadász hozzátette, a közvéleménnyel ellentétben nem keresik tudatosan az agancsokat, de sokszor előfordul, hogy az erdőbejárás közben rábukkannak egy-egy példányra. A talált szarvakból sok információt gyűjtenek, melyekből lényeges következtetéseket vonnak le.

„Elsősorban ugye az élőhelynek a minőségére, ezáltal a populációnak a minőségére és másodsorban nagyjából, hozzávetőlegesen az egyednek a korára, mivel megfelelő élőhelyen előfordulhat az is, hogy egy középkorú vagy akár egy fiatal-középkorú bika is csodálatos agancsot rakjon fel.” - mondta el a vadász.

A szakemberek szerint az agancshullatás hosszadalmas folyamat. A különböző fajtájú bikáknál a procedúra akár áprilisig is elhúzódhat. Az új fejdísz növekedése az előző levetését követően azonnal megindul és az őszi időszakra teljes pompájában viselheti azt az állat.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Szerdán négy karate klubtaggal érkezett Keszthelyre Kőrösi János, aki 15 éve él Skóciában.
 
Az emberi test felépítéséről és működéséről adtak számot a 8. osztályos diákok.
 
Az illegális hulladéklerakó területek felderítése a célja a szervezetnek.
 
A “Magyar Ápolók Napja” alkalmából főigazgatói elismeréseket adtak át a hévízi kórházban.
 
A fizikai jelenségekkel ismerkedhetnek a fiatalok a Balaton Színház Simándy termében.
 
Az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték Keszthelyen Kossuth Zsuzsanna születésnapján.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó