+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megkezdődött a nádvágás
2019. február 15. péntek 19:59 - Balatonszentgyörgy
Megkezdődött a nádvágás
Az idei tél is próbára teszi a nádvágókat a Kis-Balaton mellett. Az enyhe időjárás nem kedvez a munkának, mivel nem alakul ki jégréteg a sekélyebb részeken sem. Természetvédelmi okokból csupán február végéig lehet vágni a nádat, így a munka ennek ellenére elkezdődött.

Ezekkel a hatalmas, nagy kerekű járművekkel végzik a nád betakarítását. Az idei, ismételten enyhe tél miatt nem alakul ki jégréteg, így a munkát csak a sekélyebb részeken tudják elvégezni. A strapabíró géppel is csupán 30-40 centiméter vízmélységig lehet dolgozni. A zajjal járó tevékenységet a vadak tisztes távolból figyelik.

Vida Imre vállalkozása az egyike annak a két cégnek, akik jelenleg ezt a munkát végezhetik a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén. Két hete kezdték meg a nád vágását. A tervek szerint ők 60-70 hektárnyit fognak kitermelni. A vállalkozó szerint a növény minősége tűrhető. A hideget hiányolja. "Nekünk is ugye ugyanúgy a jó idő maradt. Annyiból jó, hogy az emberek nem annyira dideregnek, csak a reggeli órákban, utána meg verőfényes napsütésben tudnak dolgozni - kivéve azt az egy-két napot, amikor nagyon rossz időjárás volt, akkor kényszerszüneten voltunk" - mondja a vállalkozó.

A nádvágó gép nem tud minden műveletet elvégezni: több ember közreműködése szükséges ahhoz, hogy a nád kévébe kötve a platóra kerülhessen. Ha már nem tudnak többet rápakolni, a parton lebillentik az összegyűjtött nádat. Összesen száztizenhat hektárnyi az a terület, amit a park területén le kell aratni. A vállalkozások számára szigorúak a környezetvédelmi előírások: például két éve már csak növényi alapú kötözőanyagot lehet használni.

Lovász Zsófia, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Keszthelyi Üzemmérnökségének területi műszaki referense elmondta: "A területen, magán a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer területén vízminőség-védelmi nád gazdálkodást folytatunk, melynek célja, hogy elősegítsük a nádas felújulását, megőrizzük minőségét és kiterjedését. Magán a fenéki tavon több, mint kétezer hektár nádas állomány található, melynek - szezontól függően - 6-7 százalékát arattatjuk le. Jelenleg a területen két vállalkozó dolgozik, akiknek rendkívül szigorú előírásoknak kell megfelelniük - mind minőségi, mind pedig műszaki felkészültség szempontjából."

A nádvágóról lebillentett nádat először gúlákba állítják, majd egy Debrecenből érkező vállalkozás tisztítja meg. Ezután kerül a raktárakba. Többnyire a környező vállalkozások vásárolják meg a növényt. A megmaradó mennyiséget exportálják.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus