+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A solymászattal ismerkedhettek
2019. január 29. kedd 18:14 - Rezi
A solymászattal ismerkedhettek
Solymász-napra várták az érdeklődőket a hétvégén. A Vadászati Múzeumnál történt bemutató után a Rezi erdőben is megcsodálhatták az érdeklődők a ragadozó madarakat. Az ősi tevékenységet manapság kevesen művelik, így a rendezvény célja többek között ennek népszerűsítése is volt.

A programot azzal a céllal szervezték meg, hogy testközelből mutassák be a közönségnek, mi a menetrendje annak, amikor ragadozó madarakkal vadásznak a szakértők. Hazánkban erre a célra hat fajt, a vándorsólymot, a vadászsólymot, a Feldegg-sólymot, a szirti sast, a héját és a karvalyt használhatják a szakemberek. Egyed István közel 30 éve foglalkozik solymászattal. Mint hangsúlyozta, hosszú és kitartó folyamat, mire a madár szelíd lesz és megtanul együttműködni.

„Maga a solymászat is, mondhatjuk azt, hogy tulajdonképpen a maga természetével a madár úgy él az emberrel együtt, hogy maga. És mi tulajdonképpen arra vesszük rá, vagy abban próbáljuk, mondhatjuk úgy, hogy motiválni, hogy velünk együtt is hajlandó legyen ugyanazokat a dolgokat csinálni, amit egyébként a természetben maga is csinál. Tehát vadászik, repül, gyakorlatilag jól érzi magát és csak annyi, hogy elfogadja, hogy az emberrel együtt és visszahívható.” - ismertette a szakember

A solymász hozzátette, az állatok betanítása függ attól, hogy ember vagy saját szülő nevelte őket, de ez egyedenként és fajonként is változik az idő hosszúsága, mire vadászatra fogható. Átlagosan ez a periódus 3-4 hetet ölel fel, de egy sasnál akár 2-3 hónap is lehet. A látványos eseményen több csoportra osztva vettek részt az érdeklődők. A szakemberek szívesen válaszoltak a kérdésekre, meséltek munkájukról, tapasztalataikról.  

„Egy ismerősön keresztül értesültünk erről az eseményről. Nagyon érdekel a vadon világa, nagyon jól érezzük magunkat, nagyon jó az idő és feszülten figyeljük, hogy esetleg a sas mikor repülhet ki.” - mondta el kérdésünkre Szabó Tünde.

A vadászati módok között a solymászok vannak a legkevesebben, az aktív szakemberek létszáma Magyarországon ma kb. 50-70 fő. A nyílt nappal a tevékenységet is szerették volna népszerűsíteni, hogy minél többen ismerjék meg azt, amikor ember és állat együtt dolgoznak egy közös célért.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus