Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Solymásztalálkozó
2014. júl. 9. szerda | Keszthely
Solymásztalálkozó
A solymászat több ezer éves hagyományát mutatták be a Solymász és Szellemi Kulturális Örökség Találkozón. A Vadászati Múzeum rendezvényén sólymokat, ölyveket, sasokat és más ragadozó madarakat testközelből lehetett megtekinteni. A magyar solymászat egyidős a magyarság történelmével, ennek a komoly hagyománynak köszönhetően 2012-ben felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

 A vállalkozó szelleműek még a karjukra is vehették a ragadozó madarakat a solymásztalálkozón. A solymászatnak több ezer éves hagyománya van és végig kísérte a magyar történelmet is. Ma Magyarországon körülbelül 100 aktív solymász van.

A solymászat egy gyűjtőnév, mely idomított ragadozó madarakkal történő vadászatot jelent. Így nemcsak sólymokat, hanem héjákat, ölyveket és sasokat is idomítanak vadászati célra. Ez a tevékenység nagy elhivatottságot kíván.

A solymászat tökéletességét mutatja, hogy eszközei az elmúlt évezredek alatt alig változtak. A solymászkesztyű, a sapka, a béklyó és tarisznya, hasonlóak az eleink által használt darabokhoz.
A solymászat mellett más kulturális örökségeket is bemutattak a Vadászati Múzeumnál. A gyerekek busó jelmezt ölthettek és karcagi birkapörköltet is lehetett kóstolni.

Rácz Fodor Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium Vadászati Osztályának vadgazdálkodási referense a rendezvény megnyitóján elmondta, hogy már a rendszerváltás után fontos lépéseket tettek a solymászat jogosítványainak és vizsgáinak terén, de az elmúlt években is jelentős szabályozásokat hajtottak végre.

Pálinkás Róbert a Helikon Kastélymúzeum igazgatója kihangsúlyozta, hogy az elmúlt évek jó szervező munkájának köszönhető, hogy ismét egy nagy rendezvényt sikerült megvalósítani a Vadászati Múzeumban. A kastélyigazgató elmondta, hogy a Dunántúl vadászati kulturális központjává szeretnék tenni a kiállítóhelyet. Az ilyen rendezvények is ezt a célt szolgálják.

A magyar solymászat legnagyobb alakjának Lelovich Györgynek is nyílt emlékkiállítása a találkozó keretében. Az ornitológus, solymászmester írásai és rajzai mellett több használati tárgyát is megtekinthették az érdeklődők a Vadászati Múzeumban.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 17. kedd 18:32 | Keszthely
Idén is megtartotta hagyományos rendezvényét a Vadászati Kulturális Egyesület a Vadászati Kultúra Ünnepén
| 2014. jan. 15. szerda 13:06 | Keszthely
Lóki György fősolymász tartott előadást a Világjáró Klubban az ősi vadászati módról.
| 2020. okt. 6. kedd 17:57 | Balatonszentgyörgy
Mint mindig, idén is megünnepelték az állatok világnapját a balatonszentgyörgyi Csillagvár Múzeumban.
| 2018. máj. 22. kedd 17:32 | Balatonszentgyörgy
Agarászok, solymászok és íjászok is bemutatkoztak a Csillagvár Múzeumban a hétvégén.
| 2019. jan. 29. kedd 18:14 | Rezi
Szakmai napot és bemutatót tartottak a Rezi erdőben a szakma képviselői a nagyérdeműnek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.