+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szakmákról kicsiknek és nagyoknak
2019. január 8. kedd 17:36 - Sármellék
Szakmákról kicsiknek és nagyoknak
Hagyományteremtő szándékkal szerveztek pályaorientációs napot Sármelléken. A rendezvényen a megye több oktatási intézménye mutatkozott be nem csak a felső, hanem az alsó tagozatos diákoknak is. A fiatalok testközelből nyerhettek betekintést a különböző képzésekbe, és számos dolgot maguk is kipróbálhattak. A keszthelyi tankerületben először szerveztek olyan pályaorientációs napot, ahol az intézmények az általános iskolában mutatták be képzéseiket.

A szociális gondozó és ápoló szakmáról is hallhattak a fiatalok a programon. Sármelléken nem csak a felső tagozatosok, hanem az alsósok is megismerkedhettek a különböző foglalkozásokkal, ők játékos formában leshettek be a szakmák rejtelmeibe. A kicsiknek az iskola több helyszínén kellett feladatokat megoldaniuk.

„Volt például a pincéres, az nekem nagyon tetszett, mert ott volt olyan, hogy mellényt kellett fölvenni és azt adogatni, meg tálcát vinni pohárral, és az nekem nagyon tetszett. Meg még voltunk a zsibongóban, ott voltak különböző feladatok, például puzzle.” - mondta a Sármelléki Általános Iskola egyik tanulója, Pálfalvi Luca.

A zalaegerszegi Munkácsy Szakgimnáziumban az autószerelés oktatását is szemléltették. A sármelléki iskolában a megye több oktatási intézménye is bemutatkozott. Az iskolák interaktív formában mutatták be a képzéseiket, a fiatalok sok mindent ki is próbálhattak. A diákok nagyon hasznosnak találták a programot.

„Testközelből is megismerhetem a különféle iskoláknak a képzéseit, hogy tartják az előadásokat, akkor mit tanítanak, miféle képzést adnak, és ez szerintem így tök jó.” - tette hozzá az iskola másik diákja, Hetesi Barnabás.

A középiskolák tanulói már gyakorlottan magyarázták az általános iskolásoknak az általuk tanult mesterség rejtelmeit. A fiatalok az intézmények mindennapjaiba is beavatták a sármellékieket, és azt is elmondták nekik, hogy miért érdemes szakmát tanulni.        

„Szerintem ezek a napok azért jók, mert így jobban belelátnak a szakmák rejtelmeibe úgymond. Jobban bele tudnak látni, hogy például mit csinál egy informatikus vagy jelen pillanatban egy fodrász, az asztalosok, szóval mindezt jobban átérzik, átélik.” - tájékoztatott Zobb Ádám, a ZSzC Keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanulója.

Sármelléken először, hagyományteremtő szándékkal szervezték meg ezt a napot. A rendezvény célja, hogy segítse a fiatalok pályaválasztását, ugyanakkor fontosnak tartják azt is, hogy a diákok minél fiatalabb korban megismerjék a különböző szakmákat.           

„Jelen pillanatban mind a diákoknak, mind a szülőknek, mind a pedagógusoknak még kevés ismerete van a valódi szakmákról, azaz - legyen ez építőipar, legyen ez gépipar vagy vendéglátás – hogy az egyes szakmák milyen kompetenciákat igényelnek, illetve magukban a szakmákban milyen tevékenységek folynak. Természetesen az a cél, hogy nem csak egy-egy alkalommal, hanem folyamatosan tájékoztassuk a diákokat arról, hogy az a szöveg, hogy egy jó szakma felér egy jó diplomával, az ne csak szlogen legyen, hanem valósággá is váljon.” - emelte ki Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója.

A szakképzési centrum főigazgatója elmondta, a szakgimnáziumok és szakközépiskolák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, egyre több diák választja a szakmát is adó érettségit a gimnáziumi érettségi helyett.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus