+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megszépült a Szendrey-szobor
2013. június 19. szerda 17:14 - Keszthely
Megszépült a Szendrey-szobor
Újra a helyén és régi pompájában az ország első köztéri, Szendrey Júliáról készült szobra. Tavaly sajnos a Georgikon 215 éves jubileumi ünnepsége előtti éjjel vandálok megrongálták a Szendrey Júlia szülőházának udvarán álló alkotást, a javításra alapítványi pénzből most kerülhetett sor.

Üres posztamens fogadta hétfőig Szendrey Júlia szülőházának kertjében a látogatókat, akik felkeresték a Pannon Egyetem Georgikon Kar külső telepén Petőfi Sándor feleségének emlékszobáját. A rajta elhelyezett feliraton is olvasható, hogy szerencsére nem tulajdonították el a szobrot, javítás után visszakerül a helyére.

Lukács Gábortól, az egyetem adjunktusától, az emlékszoba gondnokától megtudtuk: még az egykori Szendreys úttörők is gyűjtöttek gesztenyét és papírt, hogy elkészülhessen az első köztéri Szendrey-szobor. 1982 májusában avatták fel az egykori Szendrey Júlia Általános Iskola udvarán, de alkotója, Marton József református lelkész ezt már nem érhette meg. 2009-ben, az emlékszoba megnyitásának évében került át mostani helyére, ahol nemrég vandálok áldozatául esett, 2012 júniusában, a Georgikon 215 éves emléknapja előtti éjszaka ismeretlenek megrongálták. Színesfémet reméltek az egyébként samottból égetett szoborból, de sajnálatosan már csak a lefeszegetés után derült ez ki számukra. Szerencsére össze nem tört, csak kisebb-nagyobb repedések, lepattogzások keletkeztek rajta, amit ki lehetett javítani.

A munkával Orr Lajos szobrászművészt bízták meg, akinek a korábbi áthelyezés előtt egyszer már volt dolga az alkotással. Azért, hogy még tartósabb legyen, belső vasmerevítést készített, valamint egy csapot is applikált a szobor aljára, melyet a posztamensbe fúrt. Csiszolás és tisztítás után kétkomponensű, műgyanta alapú kőragasztóval rögzítette a talapzathoz a szobrot. Gyorsan kellett dolgoznia, mert a ragasztó a több mint 30 fokos melegben gyorsan kötött. Egy kis igazítás után körbefugázta, és az apróbb festékhiányokat is még lejavította, hogy Szendrey Júlia arcmása régi fényében tekinthessen ránk.

Újraavatására június 22-én, szombaton, a Múzeumok Éjszakáján 18 órakor kerül sor, mely időpontra az emlékszoba új kiállítási darabja, a Georgikon történetét bemutató tabló is elkészül - mondta el Lukács Gábor.

Keszthelyi Televízió – Kalapos István

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Több helyi érték a megyei és országos kincsek közé is bekerült. A Híradó Plusz vendége: Csótár András.
 
A térség értékes és érdekes témái mellett az idei kötetben megemlékeznek Pelcz István szerkesztőről.
 
“Mondjunk nemet a szankciókra!” - országjárást hirdetett a kormány, Keszthelyre Menczer Tamás látogatott.
 
Aktív évet zárt a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja.
 
A horgászoknak, modern, 21. századi lehetőségeket biztosít a kormányzati teámogatásból megújult terület.
 
Az alkalmazásnak köszönhetően bárki megismerkedhet a város történelmi nevezetességeivel.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus