+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A boroké a főszerep a hétvégén
2018. július 13. péntek 18:52 - Gyenesdiás
A boroké a főszerep a hétvégén
19. éve várják a bor szerelmeseit a gyenesdiási Kárpáti Korzóra. A Gyenesdiási Borünnepen nem csak az elmúlt évek nedűit kóstolhatják a vendégek, hanem a település szőlőtermelő múltjára is emlékezhetnek. Mindezek mellett tánccal és zenével is szórakoztatják a közönséget a szervezők.

A borfesztivál nyitó napján az időjárás is kedvezett a vendégeknek. Verőfényes napsütésben kóstolgathatták a Kárpáti Korzóra kitelepült borászok kínálatát. Sokan több bort is megízleltek, mások azonban évek óta ragaszkodnak a már ismert fajtákhoz és termelőkhöz.

„Ez a nyolcadik alkalom, hogy itt vagyunk. Itt Brazsil tanár úrnak  a vendégei vagyunk, mindig őhozzá szoktunk járni. Itt helyben megkóstoljuk a többi termelőnek a borát is, de inkább itt a tanár úrnál szoktunk lenni.” - mondta egy vendég, Németh Kálmán.            

A borünnep megnyitóján Gál Lajos megemlékezett Gyenesdiás szőlőtermelő múltjáról. Elhangzott, a település szőlőterülete jelentősen zsugorodott az elmúlt évszázadokban. Azokat azonban köszönet illeti, akik ma is odafigyelnek a tőkékre, és továbbra is művelik a szőlőt – tette hozzá a polgármester.      

„Nagyon fontos napjainkban az, hogy a 10 hektár alatti szőlőterületeinkre vigyázzunk. Vigyázzunk arra az értékrendre, amit egy szőlőművelés hordoz magával, és azt, amit egy borász a saját kultúrájával meg tud teremteni. A jó minőségű borral. A jó minőségű bor önmagában egy olyan hungarikum itt a Balaton partján, ami vonzó. A Zalai Borcégér valamit elindított 26 évvel ezelőtt, ami nagyon vonzó volt. Ehhez csatlakozott Gyenesdiás, és bizony úgy érzem, hogy ez az érték egyre inkább csak fényesedett itt a településen.” - emelte ki Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A rendezvényen a Da Bibere Zalai Borlovagrend és a Borbarát Hölgyek Egyesülete is részt vett. Mindezek mellett üdvözölte a programot Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.  

A borünnep alkalmából átadták a hegyközség bora verseny gyenesdiási okleveleit. A 77 beküldött mintából több bronz, ezüst és arany minősítés született. A verseny közönségdíját a Rádi Pincészet 2017-es Irsai Olivérje vihette haza, a bor azonban a Gyenesdiás Bora kitüntető címet is elnyerte.           

„Nagyon sokat jelent ez az elismerés, mert ezzel kifejezik az egész éves munkánkat, amit a szőlőben el kell végezni. Nem kis dolog ez ma már egy szőlőművelés akkor, mikor már segítséget sem lehet kapni vagy nagyon keveset. A szőlőbe mindenkit nem lehet beengedni, mert azért ahhoz tudás is kell a metszésről, satöbbi, permetezésről. Úgyhogy szinte köszönjük a zsűrinek ezeket, meg a nagyközség önkormányzatának is, hogy megválasztotta a borunkat.” - hangsúlyozta Rádi László, borász.

A Gyenesi Borünnep első napján a népzenéé és a néptáncé volt a főszerep. A hétvégén azonban fellép a KFT együttes és a Kerekes Band, de operett- nóta- és nosztalgia est is lesz.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó