+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kitapintható gyógytó
2013. október 15. kedd 19:19 - Hévíz
Kitapintható gyógytó
A látássérült emberek tájékozódását, Hévíz megismerését segíti az Braille térkép-terepasztal, melyet kedden a Fehér Bot Napján avattak fel a fürdővárosban.

Braille térkép terepasztalt adtak át rendeltetésének ünnepélyes keretek között a Fehér Bot Napján. A Festetics téren felavatott terepasztalt a Hévíz TDM Egyesület pályázati keretből valósította meg.

Az avatáson Papp Gábor polgármester köszöntötte a megjelenteket.

- Magánemberként és városvezetőként egyaránt meggyőződésem, hogy nem az év egyetlen napján kell figyelmet szentelni azon embertársainknak, akik problémákkal küzdenek, akik valamilyen módon hozzánk, egészséges emberekhez képest valamiben sérültek.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy magánvéleményemet polgármesterként is tudom képviselni, és képviselő társaimmal figyelemmel tudunk lenni sérült társaink helyzetének javítására.

Papp Gábor polgármester, Hévíz

Hévízen, a gyógyászat fellegvárában, ott, ahol a város egy világhírű gyógy-tóval büszkélkedhet, nem is lehet ez másként. Ebben az önkormányzati ciklusban úgy érzem, sokat tudtunk tenni a fogyatékkal élők életfeltételeinek javításáért. Az, hogy az új épületeket, vagy a felújítás alatt lévőket mozgáskorlátozottak számára is megközelíthetővé tesszük, hogy az intézményekben a helyiségeket braille írással is feliratozzuk, vagy felfestjük a gyengén látók közlekedését segítő jeleket, ma már alapkövetelménynek számít, úgy vélem. Városunk ezen felül törekedett arra, hogy a mozgáskorlátozottak számára alakítsa át, adja át a belváros tóbejárathoz közeli parkolóit, hiszen nekik a legnehezebb megközelíteni azt a tavat, azt a gyógyászati részleget, melyre nélkülözhetetlen szükségük van.

A város közlekedési koncepciójának átalakítása során, a nemrég elnyert közösségi közlekedés fejlesztését javítani hivatott pályázatunk segítségével a helyi járatú közlekedés feltételeit is meg tudjuk teremteni, mely ugyancsak igen nagy lépés fogyatékkal élő társaink közlekedési lehetőségeinek javításához.

A most átadni kívánt térkép megalkotását is örömmel támogatta önkormányzatunk, hiszen a tájékozódásban rendkívül sokat segít majd a gyengén látó társainknak. Bízom benne, hogy nemcsak a városvezetés, de minden embertársunk empátiával, segíteni akarással közelít azok felé a jövőben is, akiknek élete valamilyen okból nem tud a megszokott, egészséges mederben folyni – mondta köszöntőjében a polgármester.

Papp Gábor polgármester - Horváth Orsolya Hévízi TDM Egyesület elnöke

A terepasztal létrehozásának előzményeiről, annak fontosságáról Horváth Orsolya, a TDM elnöke szólt.
- A Hévíz TDM Egyesület céljai közé tartozik a hévízi vendégek komfortérzetét biztosító szolgáltatások megteremtése, ezt hivatott elősegíteni a vakok és gyengénlátók számára elkészült speciális terepasztal is. A Braille térkép terepasztal a Hévízi-tavat ábrázolja Braille írással kiegészítve, így a látássérültek számára is jól érzékelhetővé, olvashatóvá válnak a megjelenített információk. További különlegessége, hogy az alkotó a valós domborzati viszonyoknak megfelelően a tó medrét és a barlangforrást is kidolgozza, így az kitapinthatóvá válik mindenki számára.

Horváth Orsolya elmondta: a projekthez kapcsolódik egy háromnyelvű, gyengénlátóknak szóló marketing kiadvány elkészítése is.

A terepasztal fontosságáról, és annak gondoskodó szerepéről Molnár Béla a Vakok és Gyengén látók Zala Megyei Egyesületének elnöke beszélt. Elmondta, hogy mennyire példamutató Hévíz abban, hogy figyelmét nem csak a város lakói felé, hanem a vendégek és a gyógyulni vágyók felé és fordítja. Hisz abban, hogy ez a hely nem csak a gyengén látó és vak emberek számára lesz csodálatos élmény, hanem mindenkinek, aki ide látogat. Reméli, hogy idő múltán találkozóhellyé válik, és csak úgy emlegetik majd: „találkozunk a terepasztalnál”.

A braille terepasztalt Kalmár Katalin szobrászművész készítette el, a művésznő környékbeli nevezetesebb alkotásai a Keszthelyre készült Laczkfy-szobor valamint Mikus Gyula – Halat tartó kisfiú kisplasztikájának köztéri szobra (Keszthely Fő tér) is. A rendezvényen Weszely Ernő vak harmonikaművész Ray Charles dalával köszöntötte a megjelenteket.

Forrás: heviz.hu

 

galéria
 
további híreink
 
Műjégpályával és minőségi szabadtéri programokkal várják a vendégeket az adventi hétvégéken.
 
Hetente akár 850 gyermek is iskolarendszerű úszásoktatáson vehet részt a Csik Ferenc Tanuszodában.
 
November 25. a Szovjetunióba elhurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapja.
 
A Zala megyei nagy beruházásokat mutatta be a vállalkozóknak Keszthelyen Lengl Zoltán.
 
Az idén az új lakások ára jelentősen, a használtaké mérsékelten emelkedett országszerte.
 
A programsorozaton ikonikus együttesek koncertfelvételeit láthatja és hallhatja a közönség.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár