+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ideális az idő a szőlőmetszéshez
2014. március 21. péntek 17:40 - Cserszegtomaj
Ideális az idő a szőlőmetszéshez
Az időpont helyes kiválasztása mellett a metszés módjairól is hasznos ismereteket tudhattak meg idén is az érdeklődők a Georgikon Kar metszési bemutatóján. A Kertészeti Tanszék által szervezett program az évek során egyre több vendéget vonz, közel s, távolról. A gyakorlati fogások mellett ilyenkor elméleti ismereteket is megosztanak az előadók a szőlősgazdákkal.

 Sok más forma mellett az ernyőművelés kialakítását mutatta meg dr. Kocsis László. A Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének vezetője a cserszegtomaji szőlőtelepen minden évben szemlélteti, hogy milyen módon és mikor érdemes kézbe venni a metszőollót a szőlősgazdáknak.

Santák László Zalaegerszegről érkezett, pár éve műveli édesapjától örökölt szőlőjét, így minden elméleti és gyakorlati előadás nagy hasznára van.

A szőlő metszés nélkül is teremne, hozama azonban ingadozna. A nem metszett növénynek a fürtjei, bogyói kisebbek, s kevesebb cukrot és több savat tartalmaznak, mint a metszetté.
A metszéssel két év termését befolyásoljuk, ezért fontos a szakszerű munka. A legfontosabb pedig a megfelelő időpont kiválasztása.

Ha a kellő tudásához, megfelelő időjárás párosul, akkor jó évjáratnak nézhetnek elébe a gazdák. Dr. Podmaliczky Péter a Varga Pincészet főtechnológusa szerint a mostani meleg idő nagyon alkalmas a munkára. A tavalyi évjárat kapcsán több érdekességre is felhívta a figyelmet.

A Georgikon Kar metszési bemutatóin és azt megelőző előadásokon a visszajáró érdeklődők mellett mindig vannak új arcok is, akik sok hasznos fogást leshetnek el a már szinte régiós rendezvénnyé fejlődött programon.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Influenza járványról egyelőre nem beszélhetünk, legalábbis környékünkön. Az országban egyre több a beteg.
 
Február 15-én jár le a jelentkezési határidő a szeptemberben induló képzésekre.
 
Ilyen mennyiség után a fürdővárosban a minőségi fejlesztés a cél.
 
A város polgármestere sajtótájékoztató keretében számolt be a költségvetésről.
 
Több napirendi pontról is döntöttek ma a képviselők a rendkívüli testületi ülésen.
 
A komplexumban számos programot kínálnak idén a családoknak, de beruházások is lesznek majd.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó