+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ásatások Fenékpusztán
2014. augusztus 16. szombat 13:16 - Fenékpuszta
Ásatások Fenékpusztán
Régészeti ásatások zajlanak Fenékpusztán. Nem első alkalommal szállják meg a főút melletti területet a szakemberek - igazi kincseket rejt itt a föld és ezek megtalálása, a múlt megismerése érdekében már több éve visszajárnak ide.

 Heinrich-Tamáska Orsolya - Lipcsei Egyetem Közép-Kelet Európai Kutatóintézetének régészétől megtudtuk: egy közös, német-magyar kutatási program zajlik évek óta. Ennek részeként legelőször 2009-ben ásták fel a földet Fenékpusztán. Azóta is vissza-visszatérnek és úgy tűnik, van miért. 

A régészeti feltárás forrása egyrészt önerő, másrészt pályázati pénz. 

A korábbi kutatásokból vannak azok a feljegyzések, térképek, amik alapján zajlik a feltárás. Minden évben nagyon pontosan dokumentálják, melyik részen zajlottak a munkálatok. Magyar és német egyetemisták vesznek részt a napi nyolc-kilenc órás munkában. 

Fenékpusztán a római korból, az ötödik század közepe tájától itt élő, romanizált lakosság nyomait kutatják. Eddig elég sok eredményt sikerült felmutatni, erről tanúskodnak a gondosan csomagolt és dokumentált tárgyak. 

A munkát fémkereső is segíti. Ha jelez, a földkupacot széttúrják és bár többször is vakriasztást ad a gép, már sok értékes fémtárgyat sikerült vele megtalálni. A munkában részt vevő egyetemisták erre a négy hétre Keszthelyre költöznek és innen járnak ki dolgozni. Vácról érkező, végzős egyetemista már harmadik alkalommal van itt és egy körülbelül másfél méter mély gödörben ás electric scooter

Molnár Róbert egyetemista - Pécsi Tudományegyetem, Régészet Szak csontokat, kerámiákat talált eddig ebben az ásott lyukban A július végén megkezdett munkákat augusztus 22-én fogják befejezni Fenékpusztán a régészek. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
 
Több fogásról is kapott már visszajelzést a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.
 
18 éve áldotta meg az azóta már szentté avatott II. János Pál pápa a kézfogás harangját.
 
Az egészségügyi dolgozóknak tett felajánlást egy vállalkozó.
 
Az önkormányzat minden szükséges óvintézkedést megtesz a lakosság védelme érdekében.
 
A GESZ munkatársai megkezdték a kiszállítást, a szolgáltatásra folyamatosan lehet jelentkezni.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó