+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Musttal és újborral ünnepeltek
2018. szeptember 10. hétfő 16:20 - Keszthely
Musttal és újborral ünnepeltek
Szőlőpréselés, mustkóstolás és színes programok is várták a vendégeket a gyenesdiási szüreti mulatságra szombaton. A szőlő betakarítása sok helyen már augusztusban megkezdődött, a munka dandárja azonban még hátra van. A gazdák bíznak abban, hogy az időjárás továbbra is kedvező lesz.

A gyenesdiási szüreten már hagyomány, hogy a helyszínen darált és préselt szőlő levét kóstolhatják a vendégek. A mustot gyerekek és felnőttek is szívesen isszák, és mindenki nagyon jó véleménnyel van róla. A must mellett újbort és szőlőt is kínáltak a közönségnek. A gyenesi szüret nagy népszerűségnek örvend a helyiek körében, sokan minden évben részt vesznek a programon.

„Nagyon tökéletesen jól érezzük magunkat. Helybeliek vagyunk, rendszeresen visszatérünk ide, úgyhogy lejövünk mindig.” - mondta az egyik résztvevő, Merekva Gusztáv.

A mulatságnak idén is a Termelői Piac adott otthont. A standoknál sokan kínálták a portékáikat, alma, lekvár és természetesen szőlő is része volt a felhozatalnak. A vendéglátósoknál is nagy volt a forgalom, de sokan szívesen fogyasztottak el egy-egy pohár bort is. A gyenesdiási Rádi Pincészetnél nagy népszerűségnek örvendtek a fehér és a rozé borok is. A szüret a megye többi településéhez hasonlóan itt is megkezdődött.

„Tavaly szeptember elején szedtük a Cserszegi fűszerest, akkor 19 és 20 cukorfokkal, most meg 18 fokosan szedtük a Cserszegi fűszerest. Ez azt jelenti, hogy hiába voltak ezek a nagy melegek, azért a növénynek ez a 35 fokos meleg nem nagyon kedvez, hanem egy 20-25 fokos meleg lenne a legszebb, hogy érjenek. Attól függetlenül szép borok lesznek reméljük, majd odafigyelünk rá.” - tájékoztatott Rádi László, borász.

A színpadon a Gyenesi Dalárda szórakoztatta a közönséget, akik a szüret alkalmából bordalokat énekeltek a publikumnak. Gyenesdiáson már évszázadok óta nagy hagyománya van a szőlőművelésnek, bár mára már az egykori szőlőterületek töredékén gazdálkodnak a borászok. Emiatt az elmúlt években a szőlőművelés kultúrája is változott.

„Az egykori 160 hektárhoz képest most már szinte csak 5-8%, ami megmaradt a településen. Őszintén megmondom, hogy az az olaszrizling, az a szürkebarát, ami jellemző volt egykoron, kezd átmenni egy olyanfajta kultúrába, amelyet talán az egy ház, egy szőlő akció honosít meg. Mindinkább rezisztens szőlőfajtákat ültet, támogat az önkormányzat, és próbáljuk ezt a kultúrát lugasokban és tényleg kisebb kordonokban visszahozni, előkertekben, hátsó kertekben.” - tette hozzá Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A színpadon felléptek a Gyenesdiási Általános és Művészeti Iskola néptáncosai és népdalénekesei, akik színes folklórműsorral szórakoztatták a közönséget. Este operett- és nótaműsor is várta a nagyérdeműt, a programot pedig utcabál zárta.

Regman Karola - Keszthelyi TV                 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Véget ért az olimpia Major Veronika számára, a keszthelyi sportlövő a 35. helyen végzett sportpisztolyban
 
Immáron negyedik alkalommal vehetnek részt középiskolások a nyolc napos ingyenes táborban.
 
Idén már 13-an fulladtak bele a Balatonba, a legtöbb esetben segíthetett volna, ha viselik a mellényt.
 
A felsőoktatási képzésben megkezdődött a pótfelvételik időszaka, így a keszthelyi Georgikon Karon is.
 
Lovasprogramokkal, argentin tangó show-val, színházi előadással és koncertekkel is készülnek a szervezők.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár