+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Madarakat festettek a vasúti megállóra
2018. szeptember 13. csütörtök 17:24 - Fenékpuszta
Madarakat festettek a vasúti megállóra
Négy madár született a fenékpusztai vasútállomás falán. Festékből, ugyanis a Novy Arts Crew csoport tagjai a vasút vezetésével közös projekt keretében festették le a felületeket. Különlegessége az a rétisas, amely csak úgy látható, ha optikailag megfelelően helyezkedik el a szemlélő. A megvalósítás során arra törekedtek, hogy a sas a vonaton utazók szemszögéből legyen a legjobban kivehető.

Főleg a Balatonszentgyörgy felől közlekedő szerelvények utasai láthatják jól azt a rétisast, amelyet az egyik oldalfalra és a hat oszlopra festettek fel. Őri Kristóf graffiti művész és Horváth Csongor Gergő képzőművész ötlete volt a megálló dekorációja.

"Ez az ötlet akkor jött, amikor valójában láttam Kristóf munkáit a vonyarcvashegyi Lidó strandon és ez adott egy fajta új kontextust az egész helyszínnek. Az jutott eszembe, hogy nagyon jó lenne ötvözni a graffiti stílust a hagyományos festészeti technikákkal" - mondta el Csongor.

Kristóf igent mondott az ötletre. Nyár közepén kezdték el a munkálatokat. Mivel a megálló a madár repatriáló állomás mögött található, egyértelmű volt számukra a téma. A madarak kiválasztásában Benke Szabolcs, a Magyar Madártani Egyesület Zalai Helyi Csoportjának elnöke segédkezett. Kültéri akrilfesték és spray felhasználásával festették fel a türkizkék hátú jégmadarat, ami partfalakban is fészkel. A párválasztása miatt leghűségesebb madárnak tartott barkós cinege, valamint az ebből a szempontból ellentétes viselkedésű függő cinege látható a falakon.

"A negyedik madarunk pedig egy rétisas, ami a természetvédelem és a madárvédelem, tehát a Madártani Egyesület együttműködésével kerül gyakorlatilag megmentésre Magyarországon" - tette hozzá az elnök.

A festési munkálatok végén járnak a művészek. Az augusztusi melegben kevesebbet dolgoztak, de már csak néhány ecsetvonás van vissza. Munkájukat természetesen a MÁV-val egyeztetve kezdték meg. Benke Szabolcs és a művészek együtt keresték meg az állomásfőnököt.

Koponics János azonnal nyitott volt az ötletre: "Miután megbeszéltük, hogy mit akarnak, vázolták az elképzeléseket, mutattak látványterveket, akkor utána a vasútnak a vezetése is engedélyt adott a munkálatoknak a végrehajtására. Örömmel láttuk, hogy hogyan alakulnak itt a festések, a madarak ahogy jöttek elő minden egyes alkalommal, amikor erre jártunk, hogy egyre újabb képek jelentek meg."

A MÁV állta a festés fehér színű alapozásának, valamint a festékeknek a számláját is. A vasúttársaság szővivője, Lőcsei Virág elmondta: "Cégünk örül az olyan kezdeményezéseknek, amik által megszépülhet, megtisztulhat és ezáltal vonzóbbá válhat egy állomás, egy megálló vagy éppen aluljáró. Például most hirdettünk - nem is olyan régen - egy aluljáró festési pályázatot. Ez most már a második alkalom, de az állomásokkal kapcsolatban is igyekszünk akár magunk dolgozók is ilyen önkéntes munkában részt venni. Ha más nem, legalább egy tisztasági festést, egy szemét összeszedést, vagy bármilyen hasonló jellegű akciót szervezni és nagyon sok helyen együttműködünk az önkormányzatokkal is."

A vasúttársaság nem titkolt célja a közreműködéssel az is, hogy a graffitisek a nem kívánt munkákkal a már kidekorált helyeket elkerüljék.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus