+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Befejeződött a kármentesítés
2015. június 19. péntek 10:35 - Sármellék-Zalavár
Befejeződött a kármentesítés
25 éves problémát sikerült megoldani az üzemanyagoktól szennyezett sármelléki reptér területének megtisztításával. Az öt éven át tartó, több mint 4 milliárd forintba kerülő kármentesítés során a talajvízből és földből is eltávolították a kerozint, benzint és gázolajat. A szennyezés a megengedett érték több ezerszerese volt. Pár éven belül a reptér környezetében megfelelő befektető segítségével ipari park és más fejlesztések létesülhetnek.

 2011-től kezdve gyűjtőkutakkal, munkagödrökkel és különböző tisztítóberendezésekkel végezték a kármentesítést. A 60 hektáros területen az egykori szovjet hadsereg üzemanyag-szennyezését kellett eltávolítani. A talajvizet súlyos mértékben károsította a földbe szivárgott kerozin és más veszélyes anyagok. A vizet többek között ezzel a hat hektáros munkagödörrel gyűjtötték össze.
Mára az óriási gödör és berendezések helyén sík és természetesen tiszta terület található. A kármentesítés befejeződött, ezt a sármellékiek is tapasztalhatják.
Horváth Tibor polgármester, a Sármellék-Zalavár Repülőtér Kármentesítő Társulás elnöke elmondta, hogy a 90-es évek elején az egyik család kútjából kimert vizet meg lehetett gyújtani. Most ugyanebből a kútból vizsgált minta ivóvízminőségű volt.

A beruházáshoz szükséges források 100%-át, több mint 4,2 milliárd forintot az Új Magyarország Fejlesztési Terv egy KEOP program keretében biztosította. A pályázathoz a sármelléki és a zalavári önkormányzat egy társulást hozott létre.
A munkálatok során közel fél millió köbméter földet mozgattak meg és 186 ezer köbméter talajvizet tisztítottak meg. A projekt megvalósítói szerint további szennyeződés nem fordulhat elő.

A projektzáró sajtótájékoztatón Maninger Jenő miniszteri biztos elmondta, hogy a kármentesítéssel megnyílnak a fejlesztési lehetőségek a reptér közvetlen környezetében. Öt évig még vizsgálják, hogy a területen nem keletkezik-e újabb szennyeződés, ezt követően lehet hasznosítani a területet.

A kármentesítés ideje alatt a polgári forgalmat bonyolító reptér zavartalanul működött, pedig a kifutópálya alatti terület is meg kellett tisztítani a szennyeződésektől. Fontos cél volt, hogy a munkálatok ideje alatt a környéken lakók nyugalmát se zavarják.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Egy órával kevesebbet alhattunk. Hogyan hat az egészségünkre?
 
A szombaton életbelépő korlátozást betartják az emberek.
 
60 gépkocsi és 60 kerékpár ingyenes tárolására lesz alkalmas a parkoló.
 
Erre egymás egészségének a megőrzése érdekében van szükség- fogalmaz videóüzenetében a képviselő.
 
A kórházparacsnokok fő feladata a védekezés segítése.
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó