+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Rekordkísérlet részesei voltak a keszthelyi iskolások
2016. május 5. csütörtök 16:33 - Keszthely
Rekordkísérlet részesei voltak a keszthelyi iskolások
A kézmosás oktatáson résztvevők világrekordját kívánták csütörtökön megdönteni Magyarországon. A keszthelyi és környékbeli iskolák részvételével is zajló akciót a világhírű magyar tudós, Semmelweis Ignác halálának 150. és születésének 200. évfordulója alkalmából hirdette meg az ÁNTSZ és társszervei. A szakemberek reményei szerint a megmozdulás segít a diákoknak a megfelelő személyi higiénés szokások elsajátításában.

Pontosan 10 órakor, csengőszóval indult el az oktatás a keszthelyi Csány-Szendrey iskolában. Itt 28 diák ült az iskolapadba, velük együtt Zala megyében 9 iskola mintegy 800 tanulója regisztrált az eseményre. A program célja, hogy a gyerekek megtanulják a kézmosás legfontosabb lépéseit.

„Azért fontos a kézmosás, hogyha például tüsszentünk a kezünkbe és kezet fogunk utána valakivel, akkor ne terjesszük tovább a baktériumokat és mások ne legyenek betegek.” - mondja helyesen az általános iskolás Legoza Ádám.

Az oktatáson modellezték is a tüsszentést. A gyerekek lemérték, hogy terjedhet a cseppfertőzés, ha a levegőbe, ha zsebkendőbe, vagy a kezükbe tüsszentenének. Az iskola védőnője úgy véli, hogy minden ilyen ismeretre rá vannak szorulva az általános iskolások. 

Süle Erika, iskolavédőnő: „Úgy gondolom, hogy amúgy is sokat beszélünk nekik mindenféle higiéniáról, de szükséges, hogy minél többet hallják, hogy minél jobban rögzüljön bennük és ez a szokásukká váljon, tulajdonképpen rutin legyen a mindennapjainkban.”   

A szervezők célja nem elsősorban a rekorddöntés, hanem a gyerekek tanítása volt. A több helyszínen egyszerre tartott kézhigiénés oktatás Guinness rekordját egyébként Glasgow-ban állították fel, ahol 3039 diák vett részt a rekordkísérletben. A magyar iskolások jó eséllyel felülmúlhatják ezt a teljesítményt, hiszen több mint 10 000-en jelentkeztek az ország különböző részeiről.

„Én örülök, hogy részt vehettem benne, büszke vagyok rá és remélem, hogy meg tudjuk dönteni.” - mondta el Oroszlán Matyi, az iskola diákja.

Keszthelyről még a Zöldmező Utcai Általános Iskola, a térségből pedig a sármelléki, és a zalavári iskola vett még részt az akcióban. A hivatalos Guiness rekordra még várni kell. A fotók, videók, tanúsítványok begyűjtése és feldolgozása, a hivatalos bejelentés, akár egy évet is igénybe vihet. A rekordot egyébként jó eséllyel hazánk könyvelheti el, hiszen a  Glasgow-inál háromszor többen vettek részt kézmosás oktatáson.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi Tv  

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
Az állattartók számára is a higiénia fontosságát hangsúlyozzák az állatorvosok.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó