+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Faragókés és íróka
2016. július 6. szerda 12:07 - Keszthely
Faragókés és íróka
Kenyérsütés és falusi bál is megelevenedik Kovács Zoltánné csuhéból készült emlékképein, amelyeket a művészien festett tojásokkal és férje, Kovács Zoltán faragott szürkemarha szarvaival együtt állítottak ki vasárnap a keszthelyi Alkotóházban. A tárlatot Bereczky Csaba, a Népművészet Mestere nyitotta meg, aki beszédében a házaspár művészi múltját elevenítette fel.

Csuhébabákat, valamint írókázott és azsúrozott tojásokat is készít Kovács Zoltánné népi iparművész, akinek férjével, Kovács Zoltán fa- és szarufaragóval együtt nyílt kiállítása vasárnap a keszthelyi Alkotóházban. A debreceni házaspár tavaly költözött a városba, most a zalai tájegység motívumkincsével ismerkednek. Kovács Zoltánné gyerekkora rajzolással telt, ez alapozta meg a későbbi alkotói munkát. 

„Szobrászkörbe jártam Debrecenbe, és a szobrászkörben tanult dolgoknak a folyományaként kerültek ki a kezemből ezek a csuhébabák. Végül is az anatómiát és egyéb dolgokat ott megtanultam, tehát én ezeket a csuhébabákat nagyon könnyen tudom készíteni.” - mesélte Kovács Zoltánné.

A csuhébabák gyermekkori emlékeket, életképeket jelenítenek meg, de a művész gyakran választ egyházi témát is. Csuhéból készített betleheme a Betlehem készítő pályázat keretein belül eljutott a Vatikánba és Giffoniba is. 2003 óta foglalkozik tojásfestéssel, hazai és nemzetközi mintákkal díszíti a tyúk-, kacsa-, vagy strucctojásokat, de egyéni technikát is kifejlesztett, ezzel készülnek a fekete-aranyozott tojások.      

Kovács Zoltán fiatal gépésztechnikusként ismerkedett meg először a szobrászattal. 1979-től vezetett képzőművészeti szakkört, majd 1986-ban tért át a népművészetre, és kezdett faragással foglalkozni. Alföldi emberként a magyar szürkemarha szarvát választotta alapanyagnak. Tárgyai nem csak a lakás ékei lehetnek, de funkcionálisan is használhatók.

„Hortobágyon sokat jártam, és a szürkemarhát, mint állatot, csodáltam. Aztán megcsodáltam azt is a múzeumokban, hogy a szarvaiból milyen csodálatos dolgokat voltak kézügyességi pásztorok, akik vidékenként ugyan más-más díszítménnyel, de mindig csodálatos tárgyakat készítettek maguknak, mind használati tárgy volt.” - magyarázta Kovács Zoltán.

Az alkotó általában egy-egy tájegységet kutat, és a fellelt mintákkal, motívumokkal díszíti a fa-és szarumunkáit. A házaspár munkássága országosan és Európa-szerte is ismert, több múzeum és magángyűjtemény is őrzi az alkotásaikat.A keszthelyi kiállítás július 30-ig hétfőn, szerdán, csütörtökön délután, kedden és pénteken pedig délelőtt látogatható a Sopron utcai Alkotóházban.    

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Influenza járványról egyelőre nem beszélhetünk, legalábbis környékünkön. Az országban egyre több a beteg.
 
Február 15-én jár le a jelentkezési határidő a szeptemberben induló képzésekre.
 
Ilyen mennyiség után a fürdővárosban a minőségi fejlesztés a cél.
 
A város polgármestere sajtótájékoztató keretében számolt be a költségvetésről.
 
Több napirendi pontról is döntöttek ma a képviselők a rendkívüli testületi ülésen.
 
A komplexumban számos programot kínálnak idén a családoknak, de beruházások is lesznek majd.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó