+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Rekordot döntött a szárnyasok száma
2016. július 6. szerda 12:14 - Fenékpuszta
Rekordot döntött a szárnyasok száma
Kétszáznál is több madár kapott gyűrűt tegnap a fenékpusztai madárgyűrűző állomáson. A nádasban élő vándormadarak vonulásának kutatása több, mint száz évre nyúlik vissza, ezt segíti a gyűrűzés. A fenékpusztai madarak idén nagyon jó kondícióban vannak, a szakemberek szerint idén sem a májusi fagyok, sem a kevesebb táplálék nem okozott jelentős károkat. A gyűrűzésen nem csak az állomás munkatársai, de önkéntesek, és érdeklődők is részt vettek.

A cserregő nádi poszáta a leggyakoribb madár a nádasban, ebből is szép számban fogtak be tegnap a fenékpusztai madárgyűrűző állomáson. Ez az utolsó tavaszi, úgynevezett CES gyűrűzés, ilyenkor még könnyen megállapítható az első és második fészekalja kora. A madarak nyáron vedlenek, ősztől már nagyon nehéz megbecsülni, hogy fiatal vagy idősebb madarat fogtak be. A szárnyasok a nádasban kihúzott, finom szövésű hálón akadnak fenn, innen gyűjtik be őket az állomás dolgozói és az önkéntesek.

„Ez egy több, mint száz éve folyó kutatómunka, elég komoly feladat, így a madárvonulás kutatása az elsődleges cél, illetve számon tudjuk tartani a populációméretet is, hogy mennyire stabil egy-egy fajnak az állománya, illetve, hogy hova jönnek vissza költeni ugye a madarak, valamint az életkorukat is tudjuk. Ugye a legtöbb itt most fiatal, ezekre gyűrű kerül, ha jövőre visszajön, akkor már tudjuk, hogy az egy egy éves madár legalább.” - mondta Varga Júlia, madárgyűrűző.

Sokáig úgy gondolták, hogy a cserregő és a foltos nádi poszáták 3-4 évig élnek, de fogtak már be hét, sőt, tizenkét éves madarat is. A gyűrűzés alkalmával felírják a gyűrű számát, a faj nevét, és a madár korát, de rögzítik szárnyhosszt és a madár súlyát is. A madarak idén jó kondícióban vannak, sem a májusi fagyok, sem pedig a kevesebb táplálék nem befolyásolta jelentősen a költést. A madárgyűrűzés nagyon népszerű, sokan keresik fel az állomást a nyári időszakban. 

„Számomra nagyon nagy élmény, hiszen én az interneten folyamatosan nyomon követem, az egyéb online webkamerákat, például gólya, réti sas, szalakóta, tehát napi szinten, és akkor engem ez így érdekel, és pont ezért választottuk ezt a programot a mai délelőttre.” - magyarázta egy érdeklődő, Szabados Endre.

Fenékpusztán nem csak madárgyűrűzéssel, de sérült madarak és elhagyott fiókák nevelésével is foglalkoznak. Ebben a röptetőben fiatal és idősebb gólyák laknak, közülük az egészségeseket visszavadítás után újra szabadon engedik. Egy-két hét múlva a macskabaglyok is búcsúznak az állomástól, amint átvedlik a tollukat, visszaengedik őket a természetbe.Fenékpusztán hétfőtől minden nap folyamatos a gyűrűzés, egyéni látogatókat, önkéntes madárszedőket és csoportokat is szeretettel várnak.      

A nádi rigóval együtt több, mint kétszáz madarat gyűrűztek meg mindössze négy óra alatt a fenékpusztai madárgyűrűző állomáson. Átlagban 30-40 madarat szoktak meggyűrűzni egy befogás alatt, idén azonban többször is rekordot döntött a nádasban fészkelők száma. 

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó