+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szép Zalában születtem...
2018. október 27. szombat 13:04 - Gyenesdiás
Szép Zalában születtem...
Tizennyolcadik alkalomra várták a térség dalos kedvű iskolásait a hét végén Gyenesdiásra. A Szép Zalában születtem elnevezésű népdalverseny területi fordulójára egyre többen jelentkeznek, hogy bemutassák előadásukkal hazánk népdalkincsének zalai , somogyi vagy vasi gyűjtött anyagának egy kis szeletét. Az idén 17 település iskoláinak tanulói versenyeztek két kategóriában november 23-n.

A "Tiszán innen – Dunán túl" elnevezésű országos verseny területi fordulóján  az egyik helyszín Gyenesdiáson a Községháza volt. Csengő hangú kisiskolások énekeltek két kategóriában szólóban, kis együttesben. Láthatóan izgultak a nagyszámú közönség és a versenytársak előtt. Kis produkciójuk végére azonban megjött a bátorságuk és szívesen beszélgettek.

"Mindig szoktam énekelni  otthon anyának is meg a szobámba is ./Most ki segített felkészülni mit énekeltetek?/.A Kukodáné káposztát főz és a zöld paradicsom milliom régről. Az Erika néni készített fel minket."- mondta örömmelLancz Flóra, az a kislány aki a Csány-Szendrey AMI Rezi Tagintézményének tanulója.

A népdalverseny jó alkalom arra,hogy újból és újból szárnyaljon a dal amit egykoron elődeink is szívesen énekeltek. Gyenesdiáson már hagyománya van a területi döntő megrendezésének ahol a tét a megyei döntőbe való bejutás.

"Célunk ez a gyönyörű népdal továbbadása,a legkisebb korosztálytól a középiskolásokig és évről-évre értékesebb népdalokat hoznak a gyermekek,tehát a felkészítők eljárnak felkészítésekre. Ifj. Horváth Károly egy évben kétszer is tart műhelyfoglalkozást ahol a nevelők megismerkedhetnek nem csak zalai népdalokkal,hanem a szomszéd megye népdalkincsével is."-adott tájékoztatást Csordásné Fülöp Edit főszervező.

A kategória versenyek között értékelt a zsűri és átadták a minősítő okleveleket is. A zsűri nehéz helyzetben volt, hiszen egy 18 éves folyamat állomása volt a verseny. Szigorúan pontoztak. 

Az értékeléssel kapcsolatban Ifj. Horváth Károly a zsűri elnöke a következőket mondta.

"Azokat a kiírásokat,kiírási követelményeket melyek arra vonatkoznak,hogy két dallamot kérünk,két versszakkal,nagyon szigorúan kell tartanunk. Mert mindenki eszerint készül fel. Nagyon nagy előny ha a felkészítő tanárok olyan dalokból válogatnak ami nem csak a tananyag anyagai,hiszen azokat ének órán is lehet hallani,hanem olyan gyűjteményekből amelyek természetesen Zalában is rendelkezésre állnak."

A zsűri azt is értékelte,hogy milyen volt a kis népdalosok színpadi megjelenése,ruházata  és az  életkoruknak megfelelő dalt énekeltek-e. Tizenhét település 21 oktatási intézményéből 435 diák vett részt a versenyen,melynek megyei fordulóját 2019. áprilisában rendezik meg , ahonnan az 5-6, 7-8. osztályosok valamint a középiskolások juthatnak tovább a Tiszán innen-Dunán túl Országos Népdaléneklési Versenyre.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Balaton Színházban tartottak megemlékezést a kommunizmus áldozatainak napján.
 
A zalaegerszegi eseményen mintegy kétszázan vettek részt, a bálnak keszthelyi vendége is volt.
 
A jótékonysági gálaesten a Pusztinai Magyar Ház támogatására gyűjtenek a fellépők.
 
Hévízen tartották a református lelkészek konferenciáját, melyen Trianon volt a fő téma.
 
Fiatal alkotó, Tóth Xénia képeit láthatja a közönség a Balatoni Múzeumban.
 
1200 ember kóstolt egyszerre fánkot a hétvégén Nagykanizsán.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó