+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kezdődik a szüret
2016. szeptember 13. kedd 16:40 - Rezi
Kezdődik a szüret
Nyári melegben ünnepelték Reziben a 2016-os szüret kezdetét. Évről évre egyre többen vesznek részt a szüreti felvonulásban, és a szervezők nagy örömére egyre több fiatal is érdeklődik a hagyományok fenntartása iránt. A színes forgatag népdallal, népzenével vonult végig a településen, az érdeklődőket pedig egy-egy pohár borral is megkínálták az ünneplők.

A kisbíró köszöntője hívta Rezi apraját és nagyját a szüreti vígasságra. A színes ünnepi menet a gyenesdiási Huszárbandérium vezetésével vonult végig a falun, egy-egy állomáson pedig zeneszóval és tánccal szórakoztatták az érdeklődőket. A szüret a település egyik közkedvelt rendezvénye, sok helybéli kíséri figyelemmel a felvonulást és az azt követő programokat is.

„Énnekem mindig tetszik, és mindig részt veszünk benne, és egyre jobb a szervezés, és egyre többen jönnek, és mindenkinek nagyon csodálatos. Nagyon jó az idő, és majd meglássuk utána, hogy milyen jó lesz a műsorok, és itt minden kicsi, nagy, szerintem még olyan nincsen, aki ne érezte volna magát itt jól.” - mondta egy helyi lakos, Győrfi Sándorné.

Az ünnepi menet az általános iskolától indult, majd a Rákóczi utcai körforgalom, a Bem József és Hársfa utcai kereszteződés, az Orbán szobor, a Faluház és a Kocsma érintésével érkezett vissza az iskolánál felállított színpadhoz. A felvonuláson a helyiek és a környékbeliek mellett a lukácsházi Borbarát Hölgyek Egyesülete is részt vett, akik régi jó barátságot ápolnak a településsel. 

"Egyik évben ők jönnek, Rezi jön Lukácsházára, másik évben pedig Lukácsháza jön Rezibe. Tavaly voltak nálunk, szüreti felvonulásra hívtuk őket, és idén visszahívtak bennünket szüreti felvonulásra. Ennek az a poénja, hogy nálunk jövő héten lesz szüreti felvonulás és ők jönnek szintén vissza szüreti felvonulásra. Úgyhogy nagyon jó a kapcsolatunk, rengeteg rendezvényen itt voltunk, meg jönnek ők is.” - mesélt a kapcsolatról Dr. Jónás Zsigmondné, a lukácsházi Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke.

Reziben több évtizedes hagyománya van a szüreti mulatságnak. Kezdetben nem a színpadon, hanem a falu utcáin mutatkoztak be a néptáncosok, zenészek, így a felvonulás délutántól akár késő estig is tartott. Ma is sokan vesznek részt a programon a legnagyobbaktól a legkisebbekig. Szerencsére a fiatalok is nagyon lelkesek, szívesen segítenek a hagyományok ápolásában.    

„Ezt minden évben a szüret kezdetekor a falu apraja-nagyja összefogással egy örömünnepet tart, hiszen az egész évben kemény, szőlőben végzett munka után , mikor már látjuk az eredményét a munkánknak, érik a szőlő, lehet szüretelni, azt gondolom, hogy nem véletlenül alakult ki ez a szüret idejére, betakarítás idejére ez a hagyomány, hogy ünnepelnek a gazdák.” - tájékoztatott a polgármester, Cserép Gábor.

Az iskola mellett felállított színpadon a kisbíró köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Nagyváthy Néptáncegyüttes legkisebbjei mutatkoztak be. A délután folyamán táncos produkciók és vidám zenés műsorok gondoskodtak a jó hangulatról.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A program célja volt, hogy tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak a keszthelyi családoknak.
 
Ismét a Helikon Kastélymúzeum volt az egyik helyszíne a rendhagyó közösségi véradásnak.
 
Irak, Szíria, Libanon és Jordánia keresztény közösségeit mutatja be egy nemrég megjelent kiadvány.
 
Belügyminisztériumi támogatásból és az önkormányzat önerejéből korszerűsítették az utcát.
 
A városvezetés szándéka, hogy minél több közösségi teret, játszóteret újítson fel, vagy építsen
 
A Híradó Plusz vendége: Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár