+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kalotaszegi a főtéren és a színpadon
2016. szeptember 21. szerda 17:28 - Keszthely
Kalotaszegi a főtéren és a színpadon
Kalotaszegi táncokat hozott el az idei Keszthelyi Táncpanorámára a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A művészeti vezető, Zsuráfszky Zoltán nemcsak nagysikerű előadással, hanem táncházzal is fűszerezte a programot. Az est keretében fotókiállítás is nyílt, mely a 60. születésnapját ünneplő Kossuth-díjas és Kiváló művész munkájába enged betekintést.

Zsuráfszky Zoltán vezetésével járhatták a kalotaszegi lépéseket a táncház résztvevői a Fő téren. A Kossuth-díjas és Kiváló művész, valamint az általa vezetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes mindenkinek megmutatta, milyen a csárdás és a szapora. Főleg helyi táncosok csatlakoztak be a programba, és ahogy Leskó Vanda is fogalmazott, számára is nagy élmény a találkozás Zsuráfszky Zoltánnal.

A táncházzal megalapozott hangulat a Balaton Színház színháztermében folytatódott. Az együttes a Martin Archívumban szereplő kalotaszegi film színpadi adaptációját hozta el idén Keszthelyre. Martin György fáradhatatlan néprajzkutató volt. Magyarországon és Erdélyben nagy horderejű gyűjtéseket szervezett, melyek meghatározó jelentőséggel bírtak nemcsak a magyar, de az európai néptánckutatás történetében is. A rendező-koreográfus, Zsuráfszky Zoltán e kivételes és hiánypótló munkásság előtt szeretett volna tisztelegni az „Élő Martin Archívum” című sorozattal.

Az előadás után nyílt meg Zsuráfszky 60. születésnapja alkalmából egy fotókiállítás a színház Simándy termében. A művészeti vezető pillanatait munka közben örökítette meg Váradi Levente fotográfus, aki már jó ideje dolgozik az együttessel. Vezetőjük és a tagok mára elfogadták a kamera jelenlétét, ami a kezdetekben bizony szokatlan volt. Műhelymunkában több mint háromezer fotó készült, ebből született gondos válogatás után a kiállítás anyaga, amelyet nemsokára Budapesten is bemutatnak.

Hársfalvi Ákos, Kalapos István – Keszthelyi Televízió

A táncházról, a Kalotaszeg előadásról és a fotókiállításról bővebb összeállítással jelentkezik a szeptember 20-i Szignatúra című kulturális magazin.

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Jubileumi kiállítással ünnepelnek.
 
Keszthelyen is bemutatták Maja Lunde siker könyvét.
 
A Zala Megye Díszpolgára címet ebben az évben Rátóti Zoltán Jászai-díjas színművész kapta meg.
 
8. alkalommal szervezték meg a Burgonyakutatási Központ Burgonyanapját Gyenesdiáson.
 
Termények, kisállatsimogató és a 109 éves gőzgép is várta az érdeklődőket a hétvégén.
 
Az Aranykorúak Társasága 5. alkalommal szervezett szüreti mulatságot Alsópáhokon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó