+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kalotaszegi a főtéren és a színpadon
2016. szeptember 21. szerda 17:28 - Keszthely
Kalotaszegi a főtéren és a színpadon
Kalotaszegi táncokat hozott el az idei Keszthelyi Táncpanorámára a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A művészeti vezető, Zsuráfszky Zoltán nemcsak nagysikerű előadással, hanem táncházzal is fűszerezte a programot. Az est keretében fotókiállítás is nyílt, mely a 60. születésnapját ünneplő Kossuth-díjas és Kiváló művész munkájába enged betekintést.

Zsuráfszky Zoltán vezetésével járhatták a kalotaszegi lépéseket a táncház résztvevői a Fő téren. A Kossuth-díjas és Kiváló művész, valamint az általa vezetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes mindenkinek megmutatta, milyen a csárdás és a szapora. Főleg helyi táncosok csatlakoztak be a programba, és ahogy Leskó Vanda is fogalmazott, számára is nagy élmény a találkozás Zsuráfszky Zoltánnal.

A táncházzal megalapozott hangulat a Balaton Színház színháztermében folytatódott. Az együttes a Martin Archívumban szereplő kalotaszegi film színpadi adaptációját hozta el idén Keszthelyre. Martin György fáradhatatlan néprajzkutató volt. Magyarországon és Erdélyben nagy horderejű gyűjtéseket szervezett, melyek meghatározó jelentőséggel bírtak nemcsak a magyar, de az európai néptánckutatás történetében is. A rendező-koreográfus, Zsuráfszky Zoltán e kivételes és hiánypótló munkásság előtt szeretett volna tisztelegni az „Élő Martin Archívum” című sorozattal.

Az előadás után nyílt meg Zsuráfszky 60. születésnapja alkalmából egy fotókiállítás a színház Simándy termében. A művészeti vezető pillanatait munka közben örökítette meg Váradi Levente fotográfus, aki már jó ideje dolgozik az együttessel. Vezetőjük és a tagok mára elfogadták a kamera jelenlétét, ami a kezdetekben bizony szokatlan volt. Műhelymunkában több mint háromezer fotó készült, ebből született gondos válogatás után a kiállítás anyaga, amelyet nemsokára Budapesten is bemutatnak.

Hársfalvi Ákos, Kalapos István – Keszthelyi Televízió

A táncházról, a Kalotaszeg előadásról és a fotókiállításról bővebb összeállítással jelentkezik a szeptember 20-i Szignatúra című kulturális magazin.

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Szerdán négy karate klubtaggal érkezett Keszthelyre Kőrösi János, aki 15 éve él Skóciában.
 
Az emberi test felépítéséről és működéséről adtak számot a 8. osztályos diákok.
 
Az illegális hulladéklerakó területek felderítése a célja a szervezetnek.
 
A “Magyar Ápolók Napja” alkalmából főigazgatói elismeréseket adtak át a hévízi kórházban.
 
A fizikai jelenségekkel ismerkedhetnek a fiatalok a Balaton Színház Simándy termében.
 
Az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték Keszthelyen Kossuth Zsuzsanna születésnapján.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó