+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A korongozástól a csipkeverésig
2016. november 3. csütörtök 16:08 - Keszthely
A korongozástól a csipkeverésig
Csipkeverő, fazekas és kosárfonó is várta az érdeklődőket szombaton a balatoni Múzeumban. A Mesterségek napja című rendezvény célja a népművészet megismertetése és megszerettetése a gyerekekkel. A látogatók ki is próbálhatták a különböző kézműves technikákat, így gyöngynyaklánccal, hímzett terítővel vagy mézeskalács figurával is hazatérhettek.

A molnárok munkáját is meg lehetett ismerni a Mesterségek napján. A Balatoni Múzeum második alkalommal szervezte meg az eseményt azzal a céllal, hogy a fiatalok megismerkedhessenek őseik népi kismesterségeivel. A szombati programon a gyerekek ki is próbálhatták ezeket a tevékenységeket, így készült agyagedény, mézeskalács és karcolt tojás is.

„Én csináltam ma ilyen karcolós tojást, illetve korongoztam, amit én alapból nagyon szeretek. Azt terveztem, hogy az osztályba viszem azt a kis tálkát, amit csináltam. Szerintem ez egy nagyon hasznos dolog, mert így a mai gyerekek megtudhatják, hogy régen mivel foglalkoztak az emberek.” - mesélte Donkó Barbara.

Bereczky Csabáné csipkeverő, népi iparművész. Elmondása szerint a csipkekészítés, bár nehéznek tűnik, valójában inkább időigényes tevékenység. Előfordul, hogy maga is tervez mintákat, de leginkább az internet széles tárházából merít. Vert csipkét már az 1600-as években is készítettek, ma pedig újra reneszánszát éli a kézimunka.

„Nem annyira bonyolult a technikája, csak aki először látja, a sok verőke megzavarja, hogy itt mennyi-mennyi szál van. Ha valaki nagyon szeretné, meg lehet tanulni.” - mondta a csipkeverő népi iparművész.

A csipkeverés mellett a gyerekek találkozhattak kosárfonóval is, itt ajtódíszt készíthettek a vesszőből. Sokan voltak kíváncsiak a fafaragóra is, de a mézeskalács díszítés is nagy népszerűségnek örvendett. A gyenesdiási házi tészta készítő asszonyok palacsintát és tócsnit sütöttek a vendégeknek.

„Azért gondoltunk egy ilyen programot immár másodjára, mert a néprajzi gyűjteményünkben rengeteg olyan tárgy van, aminek a készítését már lehet, hogy sokan nem tudnánk, hogy az hogyan is készült. Ezeket e mesterségeket szeretnénk kézzel foghatóan bemutatni úgy, hogy a hozzánk érkező látogató gyerekek be is kapcsolódjanak a mesterségnek a csínjába-bínjába, minél jobban megismerjék, hogyan is készülnek azok a tárgyak.” - tájékoztatott Németh Péter, a Balatoni Múzeum múzeumpedagógusa.

A rendezvény nem titkolt célja, hogy a népművészetet megszerettessék a gyerekekkel, hogy felnövekvő generáció akár hobbiból, akár hivatásból a jövőben is foglalkozzon ezekkel. A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat keretein belül valósult meg.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus