+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ismét megszentelték a Balatont
2017. január 23. hétfő 20:08 - Keszthely
Ismét megszentelték a Balatont
Negyedik alkalommal szentelték meg a Balatont az ortodox egyház elöljárói Keszthelyen. Vízkereszt vagy más néven Epifánia ünnepén Jézus jordániai megkeresztelésére emlékezik a katolikus és a keleti egyház is. Az ünnepség a Fő téri templomban bemutatott liturgiával kezdődött, innen vonultak le a hívek a Balaton partra.

Dudaszóval érkeztek idén is a Balaton partra az ortodox egyház elöljárói Vízkereszt alkalmából. A keleti egyház január 19-én emlékezik Jézus Keresztelő Szent János általi megkeresztelkedésére a Jordán folyóban. Arszeniosz Kardamákisz érsek-metropolita háromszor dobta a fakeresztet a vízbe, áldást kérve ezzel az egész természetre. A Vízkereszt az ortodox egyház egyik főünnepe.                   

„Az ortodox egyházban ezt az ünnepet a Fények Ünnepének is, Fotának is nevezik, valamint a hivatalos neve az, hogy Teofánia, Istenjelenés. Ilyenkor nem csak urunk, Jézus Krisztus megkeresztelkedésére emlékezünk, hanem Isten megjelenésének, a Szentháromság megjelenésének az ünnepét is üljük.” - mondta a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Ausztriai Metropolitája, Magyarországi és Közép-európai Exarchája.

A hagyomány szerint az a bátor vállalkozó, aki bemegy a vízbe a keresztért, megkapja az Úr kegyelmét. A keleti egyházaknál a kezdetektől szokás a víz megszentelése Epifánia, azaz Vízkereszt ünnepén. Az ilyenkor megszentelt víznek gyógyító erőt tulajdonítanak. Keszthelyen negyedik alkalommal dobtak keresztet a Balatonba, ugyanis a városban működő Család Általános Iskolának az ortodox egyház a fenntartója.

„Az egyházban, de kiváltképp az ortodox egyházban kiemelt ünnep a Vízkereszt ünnepe, és ilyenkor mindig élő vizet is szentelnek az atyák. Amikor hozzájuk kerültünk, akkor meghívtak bennünket egy Duna szentelésre, és akkor gondoltuk, hogy mennyire jó lenne, hogy az ortodox egyház egyetlen iskolája, ami szintén egy élővíz mellett van, a Balaton parton, mennyire jó lenne, ha a Balatont is megszentelnék. Meghívtuk őket, és a metropolita atya nagy örömmel elfogadta." - tájékoztatott Keszey Tivadar, az iskola alapítója.

A Nagy Vízszenteléskor felolvasott olvasmányok, és liturgikus énekek Krisztus megkeresztelkedését idézik fel. Vízkeresztkor szentelik meg azt a vizet is, amelyet egész évben a templomi liturgiák alatt használnak. A Balaton megszentelésére idén is sokan gyűltek össze a keszthelyi Szigetfürdőnél. 

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus