Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Ismét megszentelték a Balatont
2017. jan. 23. hétfő | Keszthely
Ismét megszentelték a Balatont
Negyedik alkalommal szentelték meg a Balatont az ortodox egyház elöljárói Keszthelyen. Vízkereszt vagy más néven Epifánia ünnepén Jézus jordániai megkeresztelésére emlékezik a katolikus és a keleti egyház is. Az ünnepség a Fő téri templomban bemutatott liturgiával kezdődött, innen vonultak le a hívek a Balaton partra.

Dudaszóval érkeztek idén is a Balaton partra az ortodox egyház elöljárói Vízkereszt alkalmából. A keleti egyház január 19-én emlékezik Jézus Keresztelő Szent János általi megkeresztelkedésére a Jordán folyóban. Arszeniosz Kardamákisz érsek-metropolita háromszor dobta a fakeresztet a vízbe, áldást kérve ezzel az egész természetre. A Vízkereszt az ortodox egyház egyik főünnepe.                   

„Az ortodox egyházban ezt az ünnepet a Fények Ünnepének is, Fotának is nevezik, valamint a hivatalos neve az, hogy Teofánia, Istenjelenés. Ilyenkor nem csak urunk, Jézus Krisztus megkeresztelkedésére emlékezünk, hanem Isten megjelenésének, a Szentháromság megjelenésének az ünnepét is üljük.” - mondta a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Ausztriai Metropolitája, Magyarországi és Közép-európai Exarchája.

A hagyomány szerint az a bátor vállalkozó, aki bemegy a vízbe a keresztért, megkapja az Úr kegyelmét. A keleti egyházaknál a kezdetektől szokás a víz megszentelése Epifánia, azaz Vízkereszt ünnepén. Az ilyenkor megszentelt víznek gyógyító erőt tulajdonítanak. Keszthelyen negyedik alkalommal dobtak keresztet a Balatonba, ugyanis a városban működő Család Általános Iskolának az ortodox egyház a fenntartója.

„Az egyházban, de kiváltképp az ortodox egyházban kiemelt ünnep a Vízkereszt ünnepe, és ilyenkor mindig élő vizet is szentelnek az atyák. Amikor hozzájuk kerültünk, akkor meghívtak bennünket egy Duna szentelésre, és akkor gondoltuk, hogy mennyire jó lenne, hogy az ortodox egyház egyetlen iskolája, ami szintén egy élővíz mellett van, a Balaton parton, mennyire jó lenne, ha a Balatont is megszentelnék. Meghívtuk őket, és a metropolita atya nagy örömmel elfogadta." - tájékoztatott Keszey Tivadar, az iskola alapítója.

A Nagy Vízszenteléskor felolvasott olvasmányok, és liturgikus énekek Krisztus megkeresztelkedését idézik fel. Vízkeresztkor szentelik meg azt a vizet is, amelyet egész évben a templomi liturgiák alatt használnak. A Balaton megszentelésére idén is sokan gyűltek össze a keszthelyi Szigetfürdőnél. 

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

| 2024. jan. 22. hétfő 16:05 | Keszthely
A görög katolikus egyház elöljárói évek óta áldást kérnek a természetre és a népre Keszthelyen.
| 2024. jan. 8. hétfő 14:02 | Keszthely
A lezárult a karácsonyi ünnepkör,kezdődik a farsang.
| 2023. jan. 24. kedd 11:14 | Keszthely
A liturgiát a Család Iskola fenntartója, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus papsága mutatta be.
| 2022. jan. 17. hétfő 19:10 | Keszthely
Tizedszer is megszentelték a Balatont.
| 2021. jan. 6. szerda 16:19 | Keszthely
Az egyházban és a népi kultúrában is számos hagyomány kapcsolódik az epifániához.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.