+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Versekkel, kosarakkal, tojásokkal...
2017. április 12. szerda 15:20 - Gyenesdiás
Versekkel, kosarakkal, tojásokkal...
Nem csak versekkel, hanem kiállításokkal is ünnepelték a költészet napját Gyenesdiáson. Helyi szavalók műsora mellett nyílt meg a tíz éves Kosárfonó szakkör tárlata. A népi kismesterséggel mintegy hetven fő ismerkedett meg az elmúlt egy évtizedben. Húsvét lévén egy tojásfestő népi iparművész munkái is megtekinthetőek a Községházán.

Verscsokorral készültek Gyenesdiáson a költészet napjára. Kovácsné Kopfer Beatrix és Bognár István nem csak József Attilától, hanem Tóth Árpádtól, Gyulai Páltól és Romhányi Józseftől is válogatták műsorukat. Bognár István lelkes szavaló és maga is ír verseket, számos rendezvényen áll ki a közönség elé. Nem csak a költészet napja miatt különleges neki április 11-, maga is ekkor ünnepli születésnapját. Azt mondja, sokat ad neki a költészet: „A felszabadultság érzését, az önkifejezés érzését, meg hát az emlékeknek a versbe írását.”

A költészet napján ünnepelte tíz éves fennállását a helyi kosárfonó szakkör. Fiatalok, idősek, nők és férfiak is készítik a különböző használati tárgyakat a foglalkozásokon. Van, aki azért került a szakkörbe, hogy maga készítse el a saját kosarát. Így volt ezzel Békési Mihály: „Nagyon szívesen járok gombászni és egy alkalommal Hársfalviné Ildikót - aki szervezi a kézműves szakköröket – megkértem, hogy ha van rá mód akkor egy bizonyos formájú kosarat szeretném, ha készítenének és ő mondta rá, hogy menjek el és készítsem el én magam.”  

A szakkör vezetője Bognárné Piroska. Az ő szakmai irányításával munkálkodnak a résztvevők a Községháza melletti pásztorházban. Az elmúlt egy évtizedben mintegy hetven fő ismerkedett meg a népi kismesterséggel.

„Általában olyan 15-20 fő van minden alkalommal,d e van aki a kezdetektől van, de minden évben vannak újak, van aki más elfoglaltság miatt abbahagyja. Mindenki használati tárgyat készít elsősorban, de akinek van kedve valami szépet, újat az kipróbálhatja, megoldjuk.” - mondja nevetve Bognár Istvánné. 

Húsvét lévén nem csak versekkel és kosarakkal, hanem festett tojásokkal is várták az érdeklődőket. A Debrecenből két éve Keszthelyre költözött Kovács Zoltánné népi iparművész eredeti, autentikus mintákkal díszített tojásokat állított ki. Erdély, Palócföld, a felvidék és számos tájegység motívumai láthatóak a gyenesdiási Községházán kiállított tojásokon. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Elkezdődött a lépcső felújítása a Keszthelyi Kórház bejáratánál.
 
A belváros ikonikussá vált kávézója és pubja a régi stílust és irányt követi.
 
1,7 millió kockából állították össze az idei LEGO kiállítást a Sopron utcai bevásárlóközpont emeletén.
 
Hazánk déli, keleti és észak-keleti megyében szórják ki repülőgépről a veszettség elleni készítményeket.
 
Megkezdődtek az őszi betegségek, sok a felsőlégúti megbetegedés.
 
A Fidesz-KDNP jelöltje 3 676 voksot kapott, míg a KÉVE indulója, Czuth Zoltán László 3 021-et.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó