+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Magyar-francia együttműködés
2017. június 16. péntek 15:47 - Zalavár
Magyar-francia együttműködés
A Kis-Balaton vízvédelmi rendszerét tanulmányozhatták a francia szakemberek Zalaváron. A Grand-Lieu Egyesület tagjai egy 2008-as, „Szakmai Partnerségi Megállapodás” keretein belül látogattak hazánkba, ahol az előadások mellett bejárhatták a közel 150 négyzetkilométeres természetvédelmi területet is. Az együttműködés rendkívül hasznos a magyar és a francia szakemberek számára is.

A Kis-Balaton hazánk kiemelkedő, nemzetközi jelentőségű vizes élőhelye. A majd 150 négyzetkilométeres védett területen 260 madárfaj fordul elő.2014-ben egy világszerte egyedülálló vízvédelmi rendszer készült el a területen.Ennek köszönhetően a Balatonba a lehetőség szerinti legjobb minőségű víz kerül, ugyanakkor a kiemelkedő természetvédelmi jelentőségű ökológiai rendszer vízigénye is biztosított.2008-ban létrejött egy „Szakmai Partnerségi Megállapodás”, ennek keretein belül francia és magyar szakemberek folytatnak tapasztalat- és eszmecserét.

„Nagyon hasznos ez az együttműködés, hiszen itt nem csak egy elméleti megbeszélésről van szó, hanem azok a szakemberek találkoznak közvetlenül, akik a francia Grand-Lieu tó kezelését végzik, illetve Magyarországon a Kis-Balaton vízvédelmi rendszereinek a kezelését végzik. A helyszíneken olyan megoldásokat, és olyan érdekes, akár újszerű problémamegközelítéseket is látunk, amiből nagyon sokat tudunk kölcsönösen tanulni.” - tájékoztatott Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A francia szakemberek alaposan körbejárták a Kis-Balaton Ház interaktív kiállítását. Megismerkedhettek a megújuló energiaforrásokat célzó tervekkel, és benézhettek Matula bácsi kunyhójába is. Az előtérben található térképen nyomon követhették a  vízügyi igazgatóság több évtizedes vízszabályozó munkáját is. Emellett előadásokat hallgathattak turisztikai és környezetvédelmi témákban.

„Nagyon sok hasonlóságot fedeztünk fel a Grand-Lieu tó és a Kis-Balaton között. Azok a technikák, amelyek a Kis-Balaton vizének, és a Balatonba ömlő víznek a tisztítására irányulnak nagyon érdekesek. Azt is láttuk, hogy itt sokkal egyszerűbben, és ezáltal hatékonyabban megy a döntéshozatal, nálunk, Franciaországban túl sok olyan szerv van, aki dönthet a felmerülő kérdésekben. Az igazgató úrtól hallottunk a monitoring rendszerről is. Azt gondoltuk, ezeket a technikákat mi is bevezethetnénk a Grand-Lieu-i területen.” - mondta Jadorra Héléna, a Grand-Lieu Egyesület igazgatóhelyettese.

A Garnd Lieu tó és területe nagyban hasonlít a Kis-Balatonhoz, hiszen a tó mellett itt is jelentős mocsárvilág van. Ugyan természetvédelmi terület, de a környező mezőgazdasági tevékenység még mindig sok problémát okoz a víz tisztán tartásában. A francia szakemberek folyamatosan dolgoznak a terület rehabilitációján, és remélik, náluk is sikerül megvalósítani a magyar példát.

Regman Karola - Keszthelyi TV         

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó