+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Bereczky Csaba akadémiai székfoglalója
2024. február 9. péntek 19:15 - Keszthely
Bereczky Csaba akadémiai székfoglalója
A Keszthelyi Nemzeti Kör Egyesület Könyvklubja hívta meg Bereczky Csaba, fafaragót, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját. A Pro Cultúra Keszthely díja tulajdonosa az akadémiai székfoglalóját, annak előzményeit és a több mint öt évtizedes munkásságát mutatta be a klubtagoknak a Fejér György Városi Könyvtárban.

Az ismeretterjesztő és kulturális tevékenységet is végző Keszthelyi Nemzeti Kör másfél éve alapította a könyvklubot. Az olvasást kedvelők, könyvrajongók hetente egy alkalommal találkoznak. Megosztják egymással olvasásélményüket, de gyakran hívnak vendéget is. Február hónapban Bereczky Csaba fafaragóra esett a választás."Bereczky Csabát már régóta szerettük volna meghívni, hiszen nélküle és a családja nélkül el sem képzelhető a keszthelyi társadalmi élet. Az édesapja, Bereczky Kálmán bácsi szép, gyönyörű Erdélyről szóló előadásai és a Kalotaszegi bujka kabátjaival mindenkinek a szívében a középpontjában volt. Csaba, aki minden rendezvényen ott volt, vagy Szilárd, akit rendszeresen hallhattunk szavalni…szóval, ő a szívünk közepén van. Az egész Bereczky család és a Csaba annyira kedves, barátságos és segítőkész ember."- adott tájékoztatást Rázsiné Gyulassy Adrienne szervező.

 A fafaragó népművész 2022-ben lett a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Az akadémiai székfoglalójának bemutatására kérték fel. Az ott készült felvétel levetítésével ismerték meg a székfoglaló részleteit. Megtudták, hogy az 1992-ben alapított Magyar Művészeti Akadémia rendes tagfelvételének szigorú követelményei vannak."Hosszú éveken keresztül az akadémiának a kültagja voltam, tehát nem rendes tag. Azt követően levelező tagnak választottak meg. Ez egy tagozaton belül történő választási folyamat, és annak a jóváhagyása után – a közgyűlés választja meg az embert levelező tagnak - és ha a levelező tagságot megkaptam, akkor egy éven belül, kötelező módon székfoglalót kell tartani. Minden újonnan bekerült levelező tagnak."-mondta el Bereczky Csaba, a MMA rendes tagja.

Bereczky Csaba székfoglalójában alkotói tevékenységét, szerteágazó munkásságát mutatta be. A tagozatonként működő MMA tagjai a magyar művészeti életben kimagasló szellemi vagy alkotói teljesítményt felmutató művészek. A tagokat, a közgyűlés választja közvetlen és titkos szavazás útján. A rendes tagok száma nem lehet több 250 főnél, a levelező tagoké 50 főnél.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus